Myslíte si, že sa nedá pohnúť Mont Blancom – najvyšším vrchom Álp? Veľa krát som počul odpoveď: všetko sa dá. Aj s podtitulom, len treba chcieť, alebo všetko sa dá len treba vedieť ako. Doplniť by sa dalo kadečo. Aj ja niekedy odpovedám, že všetko sa dá. Aj pohnúť Mont Blancom sa dá. Chcem ním pohnúť úplne sám a celým bez toho, aby som ho rozdelil. Hoc ešte aj v tomto roku.

Je možné pohnúť Mont Blancom? Ja si myslím, že sa ním pohnúť dá. V tomto článku vám opíšem ako. Poznám niekoľko supermanov – v skutočnosti to sú rovnako obyčajní ľudia ako ja – ktorí sú schopní a pripravení zniesť aj modré z neba. A vidíte, nie je to žiadne wau, keď chcem pohnúť Mont Blancom – to je v podstate taká maličkosť.

Musím sa priznať, že v prvej chvíli ma veľmi kreatívne riešenie na pohyb nenapadlo. Chcel som na papier nakresliť Mont Blanc a papier s týmto obrázkom preložiť z jednej strany na druhú. Nie, toto sa na mňa nepodobá. Ja chcem pohnúť naozajstným Mont Blancom. Chcem ho presunúť aspoň o 2000 kilometrov na severozápad. A urobím to sám a hoc aj ešte v tomto roku.

Dopredu hovorím, že ak myslím Mont Blanc, myslím horu skál s ľadovcovým špicom. Najvyšší bod vrchu Mont Blanc sa nachádza vo výške 4810 metrov nad hladinou mora. Ja meriam 165 centimetrov, čo je 1,65 metra. Musel by som sa postaviť na svoju hlavu celkovo 2915 krát aby som sa pozrel na jeho vrchol.

Na svete sa dajú realizovať kadejaké veci. Aj hýbanie Mont Blancom reálne je. Získajte odvahu pohnúť svojím Mont Blancom. Netreba na to špeciálny tréning ani špeciálne nástroje. Mont Blancom pohnete, ak viete ako.

Ak by som preniesol Mont Blanc, nechal by som informačnú tabuľu. Mrzí ma to, ale potreboval som Mont Blanc z technických príčin preniesť na iné miesto. Pokračujte prosím 2000 kilometrov po modro bielej značke (nie však po bielo modrej – tá vedie na Mount Everest) smerom na severozápad. Viem, že horolezci majú svoje zásoby presne vypočítané. Snáď počítajú s nejakou tou rezervou a so zlým počasím. Počítajú s tým, že sa jednoducho niekde zdržia o niečo dlhšie, alebo budú potrebovať prejsť na dlhšiu trasu. Tým pádom bude výstup na mnou posunutý Mont Blanc ešte zložitejší . Práve teraz si žiadne chyby, výkyvy počasia a vybočenia z trasy nemôžu v žiadnom prípade dovoliť. Mnohí sa možno sklamane rozhodnú ďalej nepokračovať. Niekoľkoročné plány im zmarím v jednej sekunde. Ich sponzori, ktorí im požičali peniaze na cestu sa na nich nahnevajú a oni už žiadne peniaze neuvidia. Už nikdy si niečo také možno nezopakujú. Celý ich život a nadšenie zničím. Bude ma veľmi mrzieť, ak zoberiem niekomu jeho sen – zvlášť ak bol tak blízko. Na tú tabuľku ešte dopíšem, nech mi hodia mail, a ja im nabudúce peniaze na cestu požičiam.

Mnoho horolezcov sníva, že na jeho vrchol vystúpia, a pozrú sa tam. Niekoľko ľudí dlhé roky plánuje výstup na Mont Blanc. Pripravujú sa zvládnuť náročnú skúšku prežitia a výdrže. Nie každý a za rovnakých okolností je schopný niečo také absolvovať. Ak by som pohol Mont Blancom, mohlo by to spôsobiť prekvapenie u týchto horolezcov, ktorý by zistili, že na pôvodnom mieste sa tento vrch nenachádza. Neuspokojím sa len s jeho kozmetickým posunutím. Ak by som ním mal pohnúť, tak poriadne. A to nie len o niekoľko kilometrov. Viem, že by to spôsobilo isté sklamanie v tvárach horolezcov. Prišli by plní očakávaní na miesto, kde je na mape zakreslený tento vrch a na svoje počudovanie by ho tam nenašli. Chýbala by tam scenéria jeho obrysov. Tie štyri rôzne náročné cesty na vrchol Mont Blancu by boli zrazu slepou cestou. Bola by tam zrazu dolina, alebo skoro nič. Napadlo mi, že by som tam  mal presunúť nejaké stromy. Ak by som Mont Blancom pohol, nemal by mi robiť problém pohnúť aj zopár stromami. Chaty už prenášať nechcem. Kto vie, ako by sa ráno niekto zobudil so zistením, že je niekde úplne inde. Na tom veľkom priestranstve, ktoré ostane po Mont Blancu, si môže Cirque du Soleil postaviť svoje Grand Chapiteau. A veľmi veľa ľudí sa príde pozrieť ako Matúš Kočiš pohol Mont Blancom – takže návštevníkov do cirkusu bude určite dosť – pretože Slnečný cirkus príde len do veľkomiest, kde sa to určite oplatí. Rozhodne to bude jedno z najnavštevovanejších miest. Azda by mohlo prekonať aj Las Vegas, Macau, či Abu Dhabi.

Čo všetko sa dá preniesť. Všetko, čo niečo váži. Všetko hmotné. O prenášaní a hýbaní nehmotných vecí si nechám priestor na článok v inom blogu. Preniesť sa dá bez problémov niečo, čo váži menej ako ja sám. Samozrejme ak to chcem preniesť sám. Pohnúť už vieme aj vecami, ktoré vážia rozhodne viac ako niekoľko z nás ľudí. Jeden človek s pomoci strojov vie pohnúť aj niekoľkotonovými vecami. Aký je potom problém pohnúť Mont Blancom. Spočítal niekto jeho hmotnosť? Asi nie, pretože ťažko posadím Mont Blanc na váhu. A rovnako ťažko by mi číslo váhy Mont Blancu váha ukázala.  Nemám problém, aj keby Mont Blanc vážil obrovsky veľa ton. Pohnem ním celým, alebo pohnem jeho časťou. Rozoberiem ho na časti tak aby som jeho časťami vedel  hýbať. Urobím to na vzor Egypťanov, ktorý postavili obrovské pyramídy presúvaním kameňov. Nezabudnem si časti označiť, aby som ich vedel späť spojiť. Chcem pohnúť Mont Blancom. Ak by som časti nesprávne zložil, nebol by to už ten istý Mont Blanc. Je tu samozrejme riziko, že časti nemusia pasovať a nemusím ich správne zložiť. Chcem pohnúť úplne celým Mont Blancom bez toho, aby som ho rozdelil.

Ďalším spôsobom je naozaj sa do neho poriadne oprieť a s celou svojou silou ním pohnúť. Je to veľká hora skál, ktorá je naozaj pevne spojená so zemou ako najlepšie základy mrakodrapu. Ale možno ak by sme sa zapreli niekoľkí, tak by sme ním možno o pár centimetrov predsa len pohli. A možno by som dokázal zohnať niekoľko miliárd ľudí, aby sa do Mont Blancu zapreli a potom by to šlo o niečo ľahšie. Je to však zložité toľko ľudí presvedčiť, bez toho aby na vás nepozerali ako na blázna a že si z nich nerobíte srandu. Tak strašne veľa ľudí má nejakú šírku a Mont Blanc má tiež svoju šírku na jednej strane obmedzenú. Neviem, či by sa toľko ľudí na jednu stranu Mont Blancu vošlo aby sa mohli zaprieť. Nehodlám to riskovať a preto aj tento spôsob zamietam. Chcem teda Mont Blancom pohnúť úplne sám, bez akejkoľvek ďalšej pomoci. Chcem ním pohnúť celým aj s jeho ľadovcami.

A urobím to jednoducho. Zrkadlami. Spravím niečo ako ilúziu. V škole nás učili, že zrkadlo je optická plocha odrážajúca žiarenie, ktoré na neho dopadá. Využijem hlavne viditeľné žiarenie svetla. Využijem reflexné vlastnosti dokonale vyleštených obrovských lesklých kovových platní (nebude vôbec drahé také niečo vyrobiť). Som presvedčený, že ich vhodným natočením dokážem pohnúť Mont Blancom.

Ako vidíte, riešenie môže byť jednoduché. Rozhodne však veľa aj nereálnych vecí sa realizovať dá. Aj o tom je život. O prekonávaní limitov a prekračovaní hraníc. Už len keď si viete predstaviť riešenie akokoľvek zložité a nereálne – je šanca ho aj niekedy v budúcnosti za vhodných podmienok realizovať, ste na dobrej ceste. Rozhodne buďte kreatívni a premýšľajte skôr že sa niečo dá, ako že sa to vôbec nedá. Nezabudnite na mňa myslieť, ak sa raz vyberiete na Mont Blanc a ten nebude na svojom tradičnom mieste.

Prečítajte si tiež:

  • žiadne relevantné články
Share: