Koľko farieb má dúha? Ktorá farba má RGB hodnotu [128,256,64]? Koľko farieb použil ilustrátor aby nakreslil Snehulienku? Akej farby má Mona Lisa oči a aké oči by ste jej nakreslili vy? Na ktorú farbu práve myslíte, keď čítate tento text? Akej farby budú lentilky, ak by sme ich všetky zjedli? Koľkými spôsobmi sa dá odfarbiť hrana škaredej spomienky na duši? Sú spomienky vôbec farebné? Tieto farby predsa nemôžu byť skutočné!

Svet bez farieb by nebol šťavnatý.

Ľutujem toho, čo nevidí tú krásu sveta farieb. Ľutujem toho, ktorému nebolo umožnené vidieť dúhu. Neľutujem však toho, komu chýba zrak. Neľutujem toho, kto nevidel dúhu. Ľutujem naozaj toho, kto si nevie predstaviť farebný svet. Je ľahšie čeliť ilúzii o zmene sveta, ako sa pokúsiť zmeniť seba.

Nádherný farebný oblúk na oblohe za dažďa alebo nad vodopádom. Len tam, kde svetelné lúče dopadajú na vodnú hladinu. Biele svetlo sa skladá z farebných zložiek. Farby dúhy sú preto farebné, pretože každá farebná zložka má iný index lomu. Lúče vychádzajúce z dažďovej kvapky sa budú koncentrovať a vytvárať jednotlivé farby v odlišných uhloch.

Aj keď slepý človek nemôže vidieť dúhu, jej farby si môže predstaviť. Slepé sú len tie oči, ktoré sa zamestnávajú niečím iným. Vidieť farbu nie je záležitosť len očí. Spracovanie farieb do vnímania ich rozdielov nám zabezpečuje mozog. Slepý človek má choré oči – nie však mozog. Keď snívame naše oči nevidia farby, ale sny sa nám javia reálne akoby im farby nechýbali. A tak zahaľujeme pravdu do sna, nech má krajšie farby. Vidieť farebne značí vedieť si predstaviť rôzne možnosti (myslieť kreatívne) – minimálne toľko možností, koľko poznáte farieb?

Písal som o bielom svetle, ktoré sa skladá z farebných zložiek. Ak však svetlo nie je – je tma. Ak nie je biele svetlo uvidím farbu – čiernu farbu. Svetlo všetkých farieb je biela farba, ktorá je opakom tmy. Mohol by anjel – symbol bielej farby, nahradiť všetky farby? Čierna farba – symbolizujúca noc, smrť, nešťastie, pôsobí skľučujúco, vyvoláva pocit odtrhnutia od prírody, pocit uzavretosti. Depresiu prehlbujú tmavé farby ako fialová, hnedá či sivá. Opakom sú pestré farby, ktoré dodávajú energiu. Ak hovorím o farbách pesimisticky je to len teória. Aj tmavá noc môže dýchať farbami. Sú všade okolo nás, len ich treba nájsť. Aj pohľad na tmavé životné osudy berte racionálne. Na budúcnosť sa nepozerajte. Vnímajte farby rozumom.

Vo svojej práci o optike z roku 1672 Newton ukázal, že biele svetlo je možné zložiť z farebných spektrálnych lúčov a vysvetlil zákonitosti dúhových farieb. A je to práve uhol pohľadu, ktorý umožní vidieť iné farby. Ružové okuliare simulujú ukážkový svet, keď umožňujú naň nazerať iba z jedného uhla pohľadu. Vidieť takýto svet je silno návykové. Ak sa vám po čase vaše ružové okuliare rozbijú, pomyslite si, že už nič nebude ako predtým. Dovtedy ste sa ochudobňovali o krásy farebného sveta v jeho úplnej dokonalosti. Čo by dal slepý človek, ak by sa mohol pozrieť na nejakú farbu. Zdravý človek sa snaží zlepiť svoje ružové okuliare aj keď mu rozum našepkáva, že lepidlo nemá hľadať.

Vedieť si predstaviť len hraničné možnosti riešenia problémov značí vidieť čiernobielo. Svet okolo nás a fotografie vnímame farebne prirodzene. Čo však naučiť sa ich vnímať inak? Čo ak zložitosť a chaozz skúsiť vidieť jednoducho? Čo tak skúsiť pozerať sa na niečo čiernobielo? Čo tak skúsiť očami zastaviť  defilé myšlienok vo farbách?

Aký pocit má dieťa, keď má potrebu vymaľovať čiernobiely obrázok v omaľovánke? Obrysy čohosi dotvorí na svoju vlastnú predstavu. Použije len tie farbičky aké má k dispozícii. Chýba niečo obrázku ak nie je vymaľovaný? Bude vymaľovaný obrázok krajší? Kedy sa vymaľovaný obrázok dotkne skutočnosti?

Poskladám si farby, aby moja fantázia dostala zelenú. Prejdem prstom po farbičkách a zatienim jednu z nich. Ťah farbičky po bielom mieste má silu zmeniť uhol pohľadu na moje dielo. Namaľujem modrú vodu vodovými farbami. A keď papier otočím bude z nej denná obloha. A tak môžem nakresliť vtákov, z ktorých potom môžu byť vyskakujúce delfíny. Možno z chlapca sa stane dievča a modrá sa zmení na ružovú.

Všetci žijeme v prapodivnom svete. Maliar ho prenáša na plátno cez farby a ťahy svojho štetca.

Je plno farieb, ktorými sa môžete obklopiť. Vo vašom živote majú farby význam, či si to uvedomujete alebo nie. Podľa farieb, ktoré ľudia uprednostňujú, sa dá charakterizovať ich osobnosť, či momentálne rozpoloženie. Farby oblečenia môžu byť vodítkom k získavaniu informácii o niekom. Pozor však na čiernu farbu, ktorá je stále „in“ a tento trend sa nezmení. Farby v priestore môžu regulovať výkon či únavu. Existujú teplé farby, ktoré zohrievajú a povzbudzujú. A existujú tak aj studené farby, ktoré zase upokojujú. Farbami môžeme komunikovať a dorozumieť sa s každým – rovnako ako cez emócie. Naučte sa hovoriť jazykom farieb.

Dotvárajte svoj svet farbami.

Prečítajte si tiež:

  • žiadne relevantné články
Share: