Webové úložiská – synchronizácia dát

Tento článok má za cieľ popísať niektoré nástroje na synchronizáciu dát. Ide o horúcu tému iba v posledných rokoch, ktorá mení model používania počítačových technológii. Tento jav možno charakterizovať ako poskytovanie služieb alebo programov uložených na serveroch na internete s tým, že používatelia k nim môžu pristupovať napríklad pomocou webového prehliadača alebo klienta danej aplikácie a používať ich prakticky odkiaľkoľvek a kedykoľvek.

Technika 21 storočia prináša hneď niekoľko zariadení s ktorými denne strávite svoj čas. Smartphone sa stal obľúbeným mobilným telefónom a v závese nie sú ani tablety. Pri svojej činnosti, a je jedno či je pracovná alebo osobná, potrebujeme mať určité informácie, súbory, nastavenia či služby vo všetkých zariadeniach vždy rovnaké – zosynchronizované. Tento jav narúša súčasný obchodný model a predznamenáva zmenu v spôsobe akým sa podnikanie bude vykonávať v budúcnosti. Je samozrejmosťou, že jednotlivé webové úložiská poskytujú business plány, kde správa a vedenie projektu je o generáciu efektívnejšia.

Rôzne webové úložiská pracujú so synchronizáciou rôzne. Služba môže mať niekoľko tvári. Centrálne synchronizovanie – vytvorenie špeciálnej zložky po nainštalovaní klienta, kde všetko, čo prenesiete sa automaticky ukladá do internetového mračna (ponúka Dropbox). Decentralizované synchronizovanie – možnosť označenia ktoréhokoľvek vytvoreného adresára pričom dôjde okamžite k jeho zálohovaniu na server (ponúka SugarSync). Na rozdielnych počítačoch či zariadeniach si môžete zvoliť, ktoré zložky sa do tohto zariadenia majú preniesť. Uvedomte si tak, že ak zdieľate 2 GB adresár, na každom počítači by ste potrebovali 2 GB priestoru. Pamätajte na funkciu vytvárania verzií zmien, ktorú oceníte predovšetkým pri zdieľaní rovnakého dokumentu s kolegami. Ak dôjde k zmene dokumentu, na server sa odošle binárny rozdiel nie však celý súbor. Prístup tak máte ku všetkým verziám.

Operácie synchronizácie sú automatické bez zásahu používateľa. Najaktuálnejšie dáta sú uložené v dátovom centre a pri ich využívaní sa neustále prenášajú. Ak potrebujete prenášať citlivé či dôležité dáta je na mieste otázka bezpečnosti a šifrovania prenosu. Prevádzkovateľ datacentra má k vaším dátam plný prístup. Citlivé dáta však môžete zbaliť do zaheslovaného archívu. Prevádzkovatelia používateľov uisťujú, že ich všetky dáta sú v oblaku chránené (stupeň SAS70 – AES-256 SSL šifrovanie).

Webové úložiská získavajú na popularite. Medziročne stúpajú počty používateľov mnohonásobne. Mnoho ľudí, ktorí denne pracujú s viacerými zariadeniami pripojenými k internetu už synchronizujú zložky a súbory. Prichádza to viac menej automaticky ako pohodlný spôsob prístupu k dátam kedykoľvek a kdekoľvek.

V práci môžete pokračovať na dokumente, ktorý ste začali tvoriť doma. Môžete s kolegami zdieľať dokumenty priamo z vášho počítača či aktualizovať ich aj mimo neho. Vaše dáta a súbory už nemusia cestovať spolu s vami, máte ich k dispozícii kedykoľvek vďaka internetu. Súbory z verejnej zložky, si môže ktokoľvek stiahnuť cez internetovú adresu, ktorú mu poskytnete. Po strate, či znehodnotení dát si tieto dáta môžete ľahko obnoviť.

Zvyšujúci sa záujem o Cloud služby spôsobuje nárast dátových centier, kde sú tieto dáta uložené. Využívanie centralizovaných dátových skladov je už dnes cesta mnohých spoločností s jasnou víziou budúcnosti.

Ak ešte nepoužívate webové úložisko, môžete sa rozhodnúť medzi nasledovnými službami.

Dropbox je populárny vďaka svojej jednoduchosti a neohrozenou jednotkou. Túto službu chcel v roku 2009 kúpiť Apple. Zakladatelia však ponuku od Steva Jobsa odmietli. Možno dnes by nahradila platformu iCloud v novom iOS5. Zdarma ponúka 2 GB priestor – 50 GB za 9,99 dolárov na mesiac, a 100 GB za 19,99 dolárov. Chýbajú niektoré vlastnosti či vylepšenia, ktoré ponúka konkurencia. Služba však ostáva jednoduchá a poskytuje základ pre synchronizáciu. Spoločnosť HTC sa rozhodla integrovať túto službu do svojich telefónov. Podobne ako iCloud pre iPhone a iPad predinštalovaná aplikácia dropbox umožňuje automaticky synchronizovať napríklad fotografie.

Ak potrebujete o triedu lepšie vlastnosti siahnite po SugarSync. Hlavnou výhodou je mobilná synchronizácia. Poskytuje klientov pre Android, Symbian či BlackBerry a Windows Mobile. Vaše súbory predovšetkým zálohuje a ponúka možnosť zdieľania priamo vytvoreného adresára na počítači. Ponúka upload aj cez email. Zdarma je k dispozícii až 5 GB priestoru – mesačné plány pre 60 GB (9.99 dolárov), 100 GB (14,99 dolárov) a 250 GB (24.99 dolárov). SugarSync sa zdá byť zložitý vďaka svojím vlastnostiam. Nerozumie si s Linuxom.

Box.net je na prvý pohľad jednoduchý s účelným užívateľským rozhraním podobným ako u Dropbox, no má niekoľko obmedzujúcich limitov. Základným nedostatkom je absencia ukladania rôznych verzií súboru, limitovanie počtu zdieľaných zariadení či absencia možnosti synchronizácie zdieľaných záložiek medzi kolegami. Naproti tomu poskytuje jednoduché editovanie súborov cez web, odosielanie súborov akejkoľvek veľkosti či streamovanie hudby cez webový prehliadač. Služba je integrovaná s webovo orientovaným kancelárskym balíkom Docs od Google.

Na plnohodnotnú službu webového úložiska stále márne čakáme od spoločnosti Google. Už dávno však ponúka synchronizáciu dokumentov či fotografií no konkurencia je dnes ďalej. Akoby sa Google stále spoliehal na to, že vzniknú služby orientujúce sa na jeho služby. Ako napríklad webové úložisko Syncplicity, ktoré ponúka synchronizáciu s Google Calendar.

Nakoniec si ešte dovolím spomenúť domáce NAS úložisko. Predstavuje ho alternatíva pokiaľ chcete zálohovať dáta a mať k nim prístup kdekoľvek cez dostupné FTP protokoly. NAS je schránka na jeden a viac bežných diskov, ktoré zapojíte do vašej domácej siete. Ak vlastníte wifi router a verejnú a pevnú IP adresu na svoj disk s ľubovoľnou kapacitou sa dostanete prakticky odkiaľkoľvek. Prenos a uložené dáta máte vždy bezpečne pod kontrolou.

Prečítajte si tiež:

  • žiadne relevantné články
Share: