Každý mesiac mám dobrý pocit z toho, že pomáham ľuďom s rakovinou. Mám z toho radosť ale nechám si to viac pre seba. Oveľa radšej by som chcel predstaviť a napísať svoj dojem z výborného nápadu systému finančnej pomoci, kde príspevky môžu strašne veľa zmeniť. Som rád, že som aj ja niekoho dobrý anjel, ostanem ním a budem rád, ak sa ku mne niekto pridá 😉

Je úplne prirodzené, že si ľudia pomáhajú. V kruhu rodiny je to samozrejmosť. Slováci sú všeobecne štedrí ľudia. Aj keď najviac môžu ľuďom chýbať peniaze, pomoc nemusí byť neustále finančná. Darovať sa dá napríklad krv. Aký je to super pocit existovať s vedomím, že vaša krv, niekomu môže zachrániť život. Taká by aj mala byť pomoc, ktorá pomôže niečo zmeniť výrazne k lepšiemu.

Svoje anjelské číslo mám od 12.5. 2009. A posielam príspevok každý mesiac. Keď som sa pozrel na svoje mesačné poplatky, nejaký  ďalší paušál si môžem dovoliť. Niekde inde platím oveľa viac, a to nie som sám. Urobím to rád, a peniaze odídu na správnu vec a nie menej ako minulý mesiac.

Už keď som prvýkrát zbadal billboard s Dobrým anjelom, len to pokušenie možnosti byť ním nebola zlá myšlienka. Už dlhšie som uvažoval, že niečo by som mohol vymyslieť. Páči sa mi systém tejto pomoci, ktorý pravidelne každý jeden mesiac pomáha rodinám, kde rodičia alebo niektoré s detí trpia na rakovinu. Ak sa takéto niečo v rodine stane, niet inej cesty než bojovať. Pomáhať v takomto prípade hodnotím ako veľké zadosťučinenie. V systéme môžu byť aj desaťtisíce darcov, z ktorých každý prispieva koľko chce, hoc minimálne, ale je v rovnakej pozícii bez rozdielu jeho príspevku, hoc nie je ani pravidelný. Spoločne sa tým môže pomôcť veľkému počtu rodín, ktorým sa zvýši životný štandard, dokážu lepšie zvládať finančné zaťaženie náročnej liečby a dopriať si aj iné doplnky k liečbe ako sú vitamíny a hocičo čo ich poteší.

Nie je to len o výpomoci pre chorého človeka. Ak by som tak smelo uvažoval, že ak dám žobrákovi nejaké peniaze, aj zajtra tým žobrákom ostane. Zabrdol som do oveľa väčšieho problému dlhodobých žobrákov a sociálne už odsúdených ľudí, ktorí sa do bežného života nedokážu svojou silou vrátiť. Z biedy ich žiaden príspevok nevytrhne, ale bez neho by nemohli existovať.

Dobrý anjel ale rozdáva peniaze, ktoré môžu veľa zmeniť. A to aj Dobrý anjel v skutočnosti robí. Rakovina je síce ťažká choroba, ale liečiteľná. A pokiaľ s mojím prispením sa podarí niekomu nad rakovinou zvíťaziť, je to squellý nápad prispievať. Toto ma zo všetkého najviac oslovilo. Držím prsty všetkým a želám, aby ste sa všetci do jedného z rakoviny vyliečili.

Môžete napríklad prispievať SMSkou, rôznym organizáciám alebo automaticky či z presvedčenia, no kde máte istotu (ale na druhej strane nie je nad čím uvažovať, že by mali byť peniaze zneužité mimo filantropie), že tá vaša pomoc skončí na správnu vec do posledného centa. Ak budete dobrým anjelom na svojom účte budete presne vidieť komu a kedy pomáhate. Uvidíte jeho životný príbeh a kontakt na príjemcu. Aj príjemca o vás vie. On však nedostal peniaze len od vás. Vidí každého jedného bez výšky jeho pomoci hoc poslal len pár centov. Dôležitejšie však je, že pomáha a pritom si platí účet v banke, internet, lízing za auto a kadečo iné.

Chceli by ste aj vy byť niekoho dobrým anjelom? Kľudne môžete. Prispievať môžete aj cez charitatívnu platobnú kartu vo VÚB banke. Stačí, ak budete nakupovať a celé 1% za vás zaplatí priamo vo vašom mene VÚB banka. Skúste si kúpiť v Bille nákupnú tašku. So svojím nákupom si odnesiete aj pocit, že aj vy pomáhate niekomu s rakovinou. Za každú kúpu tašky venuje Billa 10 %  z ceny nákupnej tažky do systému Dobrý anjel (výšku sumy a zoznam ľudí, ktorým tieto peniaze už pomohli si môžete pozrieť na tejto stránke s údajmi Anjelské osobné číslo: 11004949 Heslo: billa). Prispievajú aj košické basketbalistky. Za každý extraligový bod venuje klub na projekt Dobrého anjela 20 Eur. Dobrý anjel na basketbal nedáva ani korunu, naopak, basketbal prispeje Dobrému anjelovi.

Dobrý anjel ako neziskové občianske združenie prijíma dary aj cez 2% z daní. Keďže tieto príspevky tvoria celoročné príspevky darcov, sú rozdeľované postupne po celý rok. Zvyšok je uložený v banke kde sa úročuje. A kompletnú sumu z úrokov Dobrý anjel opäť do posledného centu rozdeľuje. Sami si môžete pozrieť príbehy ľudí a zoznamy všetkých darcov, ktorým pomohli peniaze z 2% (Anjelské osobné číslo: 11003961  Heslo: dvepercenta) alebo úroky (Anjelské osobné číslo: 11004270 Heslo: uroky). Všetky náklady na systém Dobrý anjel a jeho prevádzku sú financované zo súkromných peňazí spoluzakladateľa Ing. Andreja Kisku, ktoré získal predajom spoločností Triangel a Quatro.

Prečítajte si tiež:

  • žiadne relevantné články
Share: