Twilight – tá kniha je najlepšia

Celý svet zaujala upírska sága Twilight spisovateľky Stephanie Meyerovej. Priniesla príbehy o upíroch a dala základ aj pre ďalšie knihy s touto tematikou. Kvadrológia kníh Twilight vyvolala záujem čítať u teenegerov. Mimoriadne pozitívny jav je aj to, že mnohí hovoria, že je to najlepšia kniha akú čítali. Po predaní viac ako 70 miliónov výtlačkov nasledovalo aj filmové spracovanie. A práve tu začína môj príbeh. Obsadenie Kristen Stewart do hlavnej úlohy spôsobilo, že som sa o túto knihu začal zaujímať.

Kristen Stewart som si po prvýkrát všimol vo filme Panic room / Úkryt (2002). Vtedy mala Kristen 12 rokov a hrala výborne – tak, že som si ju všimol a hľadal ďalšie filmy s jej obsadením. Aj v ostatných filmoch sa Kristen uviedla ako výborná talentovaná herečka. Nasledovali väčšie aj menšie úlohy od komédie cez drámy až po horor či sci-fi. Chcel by som spomenúť a vyzdvihnúť film Speak / Hovor (2004). Ide o veľmi náročný film na herecké stvárnenie pocitov a emócii bez slov. A v tom bola Kristen v role Melindy Sordino výborná. Melinda v knižne spracovanej dráme prežíva hrozný zážitok o ktorom nemôže nikomu nič povedať. U svojich rodičov nenachádza oporu. V škole stráca najlepších priateľov. Cez umenie sa snaží dostať von zo seba hrozný zážitok.

Súmrak mal byť prvý filmový diel veľkofilmu – pripisovaný k Harry Potterovi – ktorý mal jednoznačne zaujať. Rola hlavnej hrdinky Belly Swanovej pre Kristen bola mimoriadnou príležitosťou ukázať sa. Už vtedy som jej fandil a tak som chcel vedieť aká bude Bella a či je naozaj pravdou, čo sa o filme vraví. Bol som rád veľkej príležitosti pre túto herečku.

Kniha ma doslova pohltila. Prečítal som ju skoro cez víkend. Nedokázal som ju zavrieť. Výborne napísaný príbeh neuveriteľnej lásky – aká snáď ani neexistuje – avšak čítate o nej. Láska navyše medzi človekom a upírom. Každú situáciu, ktorú Bella v knihe prežívala som spájal s budúcim filmom. S tým, ako sa Kristen bude môcť ukázať ako squellá herečka, ktorá vie mimoriadne presvedčivo stvárniť emócie, ktoré boli základom knižného príbehu. Veril som láske medzi Bellou a Edwardom (Robert Pattison).

Prihováram sa za krásne holé vety Stephanie Meyerovej, ale aj za opis emócií či myslenie postáv. Veľmi často sú strohé a stručné dialógy medzi postavami dotvorené predovšetkým tým, čo postava v danom okamihu cíti, či prežíva. A takto to ostalo zachované aj vo filme. Film sa môže zdať z väčšej časti bez akcie a takto trochu nudný. No nechýba zbierka umeleckých nápadov.

Film nechcem hodnotiť. Domnievam sa, že budem zaujatý a takto recenzia nemá zmysel. Všeobecne sa mi filmové spracovanie páčilo ale kniha – hlavne prvý diel považujem za neprekonateľný zážitok. Pre mňa to bolo viac než čítanie. Nebola to filmová séria podobná Harry Potterovi, ale ponúkla tvorcom možnosť realizovať hlavné myšlienky diela. Domnievam sa, že tvorcom sa podarilo knihu spracovať. Cítim viac umeleckej hodnoty na úkor komerčného spracovania. V neposlednom rade sa teším aj za dobrú ukážku Kristen Stewart ako squellej herečky.

Do štyroch kníh sa toho vošlo naozaj veľa a žiadna časť knihy nebola nudná. Priniesla naopak nový rozmer stále napínavého príbehu. Šialené prahnutie Edwarda po Bellinej krvi a bezvýhradné a neodvolateľné zaľúbenie Belly do Edwarda v Súmraku. Prežívanie Belly odlúčenej od Edwarda a jej neustály boj s prázdnotou v hrudi v Nove. Začiatok trojuholníka Jacob Bella Edward a veľký súbor upírov v Zatmení. Boj s nesmrteľnosťou a vyvrcholenie v Úsvite.

Páčilo sa mi prirovnanie tragickej drámy Rómea a Júlie, ktorú Bella čítala. Na niekoľkých stranách autorku umne inšpirovala. Keď Bellu jej veľká láska Edward opustí, autorka ju necháva uvažovať nad niekoľkými možnosťami sebaubližovania, pretože zistí, že takto sa Bella aspoň na malú chvíľu imaginárne stretne s ním. Cíti jeho prítomnosť ako na ňu v týchto bláznivých situáciách dáva pozor a nabáda ju k rozumnosti. Chcem upozorniť aj na vzťah Belly a Jacoba. Autorka sa pohráva s emóciami čitateľa, keď tomuto vzťahu dáva možnosť na zmenu k láske avšak stále ho necháva v úprimnej kamarátskej rovine. Vyzdvihujem tiež plynutie času, kde bola šanca pre Kristen stvárniť zničenú Bellu. V knihe je plynutie času sprevádzané prázdnymi stranami, kedy sa neudialo nič – takže nie je o čom písať. Bella takto vo svojej izbe prežíva odchod Edwarda.

Bella a Edward sa po mnohých zničujúcich útrapách rozhodnú byť spolu. Zamilovať sa do upíra je oveľa nebezpečnejšie ako mať za kamaráta vlkolaka – ktorým sa nakoniec stane Jacob. Ich vzťah ohrozuje všetko, čo im je blízke. Autorka dáva možnosť čitateľovi premýšľať ako si Bella vyberie medzi životom alebo smrťou (ale čo je vlastne život? A čo je smrť?). Avšak bezvýhradnou láskou žiadna prekážka nemôže zakolísať.

V knihe nechýbajú fakty o upíroch. Autorka vedie príbeh realitou ľudských mýtov a povier o upíroch a vlkolakoch. Cullenovci – upírska rodina – dostáva rôzne nadprirodzené schopnosti. Žijú spoločne s ľuďmi ale sú pre nich aj napriek tomu čudní. V rámci zachovania rovnováhy alebo skôr dozerania nad dodržiavaním zákonov (aby upíry ostali v tajnosti pred ľuďmi) v príbehu vystupujú nebezpeční Volturiovci. Vo filme sú vykreslení veľmi tajomne. Berú na seba právo zasiahnuť podľa pravidiel a to bez výnimky.

V poslednej štvrtej časti kvadrológie čitateľov iste zaujme sex s upírom. Autorka nemala žiadnu inú možnosť ako do príbehu vložiť výsledok lásky medzi Edwardom a Bellou. Využila všetku svoju fantáziu a knižne stvorila nesmrteľnú Bellu a jej dieťa – napoly človek, napoly upír.

Musím uznať, že okolnosti zbiehajúce sa okolo tejto knihy boli natoľko zaujímavé, že na čítanie tejto knihy nezabudnem. Patrí k prevratným knihám, ktoré som čítal. Končím hodnotením plusov a mínusov života ako upíra. Získať na jednej strane nesmrteľnosť a množstvo nadprirodzených schopností spolu s neznesiteľnou túžbou po ľudskej krvi. A na druhej strane stratiť ľudské vnímanie sveta či potrebou vyrovnať sa so smrťou.

Ak by si žil večne, prečo by si žil?

Bella: Si neuveriteľne rýchly a silný, tvoja koža je bledá a ľadovo studená, tvoje oči menia farbu a niekedy hovoríš ako … ako by si bol z iného času. Nikdy nič neješ ani nepiješ, nechodíš na slnko. Koľko máš rokov?
Edward: Sedemnásť.
Bella: Ako dlho máš sedemnásť?
Edward: Už dlho.
Bella: Viem, čo si zač.
Edward: Tak to povedz, nahlas, povedz to!
Bella: Upír!
Edward: Bojíš sa?
Bella: Nie!

Prečítajte si tiež:

Share: