Marec nie je len mesiac kníh, ale aj mesiac podávania daňových priznaní. V tomto roku to platí aj pre mňa. Prvýkrát som podal daňové priznanie z príjmu fyzickej osoby zo závislej činnosti ako živnostník. Vďaka povinnosti podať priznanie ma štát donútil zistiť, čo bolo v roku 2009 efektívne z mojich finančných plánov. Prečítajte si aké by to bolo keby moje peniaze mohli byť ako kvapky vody v rieke cestujúcej do Bratislavy cez Váh.

V minulom roku 2009 štát získal na daniach 8 miliárd Eur – rok predtým 9 miliárd Eur.
Daň z príjmov FO zo závislej činnosti predstavuje z tohto počtu sumu 1 468 114 839,51 Eur za rok 2009 / 1 639 775 763,21 Eur za rok 2008.

Všeobecne väčšine ľudí slovo daňové priznanie spôsobuje zvýšený nepokoj. Celý mesiac s niektorými dokonca nie je reč. Sú podráždení z toho, že ich štát zaťažuje otravnou byrokraciou. Mnohí sa nechávajú počuť, že sa boli „nabonzovať“, keď opúšťajú daňový úrad s potvrdením o podaní daňového priznania. A koľkí sa navzájom doberajú. A čo ty, bol si už podať? Alebo si to tiež nechávaš na poslednú chvíľu? Aj tebe sa tak nechce ísť na daňový úrad?

Všetci tí, ktorí si daňové priznanie vypĺňajú sami by sa najradšej chceli zobudiť do 1.apríla s pocitom, že už majú podané a vybavené. Toho roku to platilo aj pre mňa. Nebolo to moje prvé podanie daňového priznania. V minulosti mi však stačilo vyplniť dohromady možno 10 políčok. Musím sa priznať, že sa mi do toho opäť ísť nechcelo. Hlavne kvôli tomu, že tento rok to bolo prvé zložitejšie priznanie. Prvý krát som podával daňové priznanie z príjmu fyzickej osoby zo závislej činnosti ako živnostník.

Hlavne posledné týždne mesiaca marec som tieto záležitosti riešil a sondoval, ako to urobiť najjednoduchšie. Okrem toho som podával aj podľa mňa úplne zbytočné ročné zúčtovanie do zdravotnej poisťovne. Ach jáj. Aspoňže informatizácia dorazila aj tu. Bol pre mňa pripravený jednoduchý elektronický formulár. Nahodil som si tam svoje fakty, jedno jediné číslo z daňového priznania a všetko ostatné to vypočítalo za mňa. Keď som s tým prišiel za tetou na pobočke zdravotnej poisťovne, sprdla ma, že ja mám vlastne vyplniť iný formulár. Celé mi to ponastavovala a mne to ostalo len podpísať. Môj prípad veľmi jasne dokumentuje, že ročné zúčtovanie moja zdravotná poisťovňa zvládne úplne bez mojej zanietenosti, vystávania radov, stresov a nervov. Nechám si s radosťou vysvetliť dôležitosť toho, že mi dal štát legislatívne možnosť zúčtovanie podať osobne.

Ale späť k dani. Tam je to už iná sranda. Posledné týždne pred 31. marcom som si kúpil hospodárske noviny a pozorne som si prečítal návod, dôležité rady postrehy a podobne. Doplnil som to informáciami na webe. Postupne som si urobil kontrolu nad svojimi financiami. Videl som, za čo platím veľa. Čo by bolo lepšie zmeniť. Čo bolo v roku 2009 efektívne z mojich finančných plánov. Kde sa mi investície vracajú – kde nie. Vďaka povinnosti podať priznanie ma štát donútil zrátať a urobiť si poriadok vo faktúrach.

Vyplnenie daňového priznania je sekundová záležitosť v porovnaní s prípravou čísel. Dostať sa ku konečnému číslu celkových príjmov a celkových výdavkov mi nejaký čas trvalo. Tlačivo daňového priznania je veľmi vhodne rozdelené na časti, okienka sú očíslované a vedie k nim návod a popis. Aj v legislatíve nie je problém nájsť všetko potrebné a zistiť tak, aké správne čísla do okienok patria. Toto tlačivo je už rokmi tak zefektívnené, že si postupne zvyklo aj na tých najmenej inteligentných vypľňovačov. Daňový úrad zistil, že tlačivo musí byť pripravené hlavne jednoducho. Skúsenému účtovníkovi by stačila jedna strana – možno dve a tlačené prílohy z ekonomických programov. Kým to nebude nevyhnutné budem si daňové priznanie robiť úplne sám. Vidím v tom vysoký potenciál napraviť chyby, ktoré som za posledný rok urobil, ktoré mi ekonóm nepovie. Jemu sa nemusia zdať úhrady za faktúru za internet privysoké, alebo faktúry za moje niektoré služby prinízke.

V tomto odstavci som mal pôvodne pripravené zverejnenie mojej dane a na čo všetko ju môže štát použiť. Ale nechcem sa chváliť. Spočítal som si aj to, že stačí k zaplatenej dani pripočítať 81% spolu s odpočítateľnými položkami a jeden zo základov dane je vidieť. Samozrejme, že som mal aj nejaké výdavky a teda pripočítaním nejakého percenta by bolo vidieť môj výsledok finančných zámerov. A keďže som živnostníkom len nedávno suma by predstavovala len krátke obdobie ani nie pol roka. Vyskočila by tak suma ktorú osobne nemám problém zverejniť ale chváliť sa ňou rozhodne nebudem.

Tak som pekne krásne zaplatil daň a očakávam, že vo vláde sa moje peniažky použijú efektívne. Keby tie peniaze mohli byť ako kvapky vody v rieke cestujúcej do Bratislavy cez Váh. Predstavujem si ako vylejem svoje kvapky do Váhu a tie sa spoja s ostatnými kvapkami, čo umožnia ľuďom sa kúpať alebo člnkovať. Či vlejem, alebo nevlejem svoj pohárik – výšku hladiny Váhu to neovplyvní. Naša vláda urobí to, že dovolí niekomu prísť s vedrom do Dunaja a nabrať si vodu. Alebo nejakej dedine či mestu otvorí kohútik viac alebo menej a vodička im potečie.

Bez vody sa žiť nedá. Ak nám rieka ako Dunaj vyschne, nebude sa dať kúpať a ani člnkovať. Ak sa odtok otvorí príliš budeme potrebovať minimálne rovnaký prítok, aby hladina bola dosť vysoká pre veľké lode. Rieka potrebuje jednoducho tiecť a stále. Zastavili by sa vodné elektrárne a lode by ostali na suchom brehu. Žiadny rybár by nemohol ísť na ryby.

Keby som si mohol pripraviť vo svojom poháriku taký roztok, čo by moje kvapky zafarbil na dlhú dobu. Videl by som po hladine plávať škvrnu. A potom by som videl ako táto škvrna nadnášaná množstvom iných kvapiek smeruje niekam do prístavu, alebo pomôže namlieť múku, alebo uhasí smäd zvieratku, či umožní vytvoriť nádherný vodopád, na ktorý sa príde pozerať strašne veľa ľudí. Môže pocestovať ďalej Dunajom do Čierneho mora a tam pomôcť vyliečiť nejakú chorobu. Ja nechcem znečistiť Váh. Nechcem aby si ktokoľvek myslel, že je voda okolo neho znečistená. Alebo ak by chémia usmrtila rybky plávajúce vo vode. Nakoniec by sa ochranári o moju škvrnu postarali. Vylejem do Váhu zo svojho pohárika len čisté a priezračné kvapky H2O. Som rád, že som zaplatil daň. A urobím to rád aj o rok.

Zdroj: http://www.drsr.sk/drsr/slovak/statistiky/plnenie_sr/ppsr09.html

Prečítajte si tiež:

Share: