Rozhodol som sa práve spustiť svoj ďalší komunitný web, a to doslova. Neprehliadnite prosím horskedrahy.sk, web pre milovníkov a nadšencov horských dráh. Chcem maž dôvod cestovať po svete nie len za prvotriednymi predstaveniami Cirque du Soleil ale aj za zábavou a adrenalínom v zábavných parkoch.

Pripojil som sa, a je to rozhodne čas minulý a pomerne už dávno, k fanúšikom počítačovej hre od Chrisa Sawyera s názvom Roller Coaster Tycoon. Obľúbil som si už jej druhé vylepšené vydanie avšak naplno som jej prepadol po vydaní tretej verzie. V tejto hre ste majiteľom, dizajnérom, marketérom a zovšeobecnene Bohom zábavného parku. Hra je mimoriadne chytľavou simuláciou. Tak ako som ako malé decko veľmi rád skladal lego v tejto hre som cítil skoro to isté. Bolo úžasné stavať najdivokejšie horské dráhy a navyše sa po nich aj previesť. Aspoň teda pohľadom 3D kamery v rôznych uhloch. Zatúžil som kvázy automaticky po podobnej reálnej jazde na pravej horskej dráhe. Neskôr som už na hranie sa nemal čas a tak málinko zo mňa táto túžba vyprchala.

Oslovili ma nedávno dvaja kamaráti a ja som sa rozhodol vytvoriť, môj už druhý, komunitný web – tentoraz pre milovníkov horských dráh. Rozhodli sme sa dať dohromady ucelené informácie o zábavných parkoch a predovšetkým o horských dráhach v nich. Na stránkach www.horskedrahy.sk chceme zmapovať zábavné parky po celom svete, pričom sa budeme sústrediť na tie dostupné, situované v Európe. Neostaneme návštevníkom dlžní informácie o parametroch horských dráh. Budeme viesť rebríček o najvyšších, najrýchlejších či najdlhších horských dráhach, ktoré by ste mali rozhodne vyskúšať.

Prvú horskú dráhu vymyslel a navrhol americký vynálezca a podnikateľ LaMarcus Adna Thompson. Získal na toto dielo patent 20. januára 1885. Prvé horské dráhy sa však objavili už pred týmto patentom napríklad v Rusku. Najlepšie a najvyhľadávanejšie dráhy sú dnes v USA. Pre priemerného Európana nebude jednoduché prejsť všetky z nich. Môže to však byť začiatok vášne, životnej filozofie či napĺňania adrenalinových snov. Ja som sa už pevne rozhodol, že okrem cestovania za predstaveniami Slnečného cirkusu budem cestovať aj do zábavných parkoch, kde mojím hlavným cieľom budú horské dráhy.

Horská dráha je obľúbenou atrakciou v zábavných parkoch. Jedná sa o špecifický železničný systém pozostávajúci z vozíkov pohybujúcich sa po naprojektovanej dráhe. Vozíky sú obvykle spojené do vláčikov, ktoré prekonávajú rôzne klesania, stúpania, špirály a rôzne iné manévre. Tie najlepšie dráhy obsahujú rôzne inverzie, kde vozík s posádkou prechádza dole hlavou. Majitelia zábavných parkoch chcú mať tie najvyhľadávanejšie a najoriginálnejšie horské dráhy a tak kladú na ich dizajnérov nemalé nároky. Dizajnéri tak vymysleli rôzne druhy extrémnych dráh. Vystreľovačky, jazda dozadu, otáčanie vozíkov priamo na dráhe, voľný pád, dráhy bez podlahy, s jazdou v stoji, dole hlavou a rôzne kombinácie.

Počas jazdy nadšenci horských dráh obľubujú nebezpečenstvo, preťaženie a rýchlu jazdu. Strach, hrôza a vzrušenie sú lákadlami najvyšších stavov pre nás milovníkov horských dráh. Sú tiež hlavne zdrojom nezabudnuteľných zážitkov. Jazda na horskej dráhe sa vyrovná adrenalínovým športom. Uvoľňuje sa dopamín, ako keď by ste si dali kokain alebo amfetamíny. Čím strašidelnejšie dráha vyzerá, čím je rýchlejší spád či bláznivejšia jazda, tým sa návštevník vo vozíku viac bojí a vylučuje sa viac adrenalínu do krvi, čím sa stáva dráha príťažlivejšou.

Najväčšie zážitky poskytuje dráha Kingda Ka v New Jersey v USA v zábavnom parku Six Flags Great Adventure. Je to najvyššia a druhá najrýchlejšia horská dráha na svete. Má hydraulický katapultačný systém a ponúka zrýchlenie z nuly na 205 km/h za 3,5 sekundy. Naším fanúšikom horských dráh ponúkame prehľad podobne vzrušujúcich dráh v Európe.

Web o horských dráhach je aj pre tých, ktorí sa ešte na žiadnej horskej dráhe nespustili. Možno len nemali príležitosť. Možno tiež nevedeli, že kvalitné horské dráhy sú napríklad vo Wiener Prater vo Viedni – čo je len hodinu cesty autom od Bratislavy a tiež v Budapešti v Lunaparku Vidámpark. Ak raz navštívite tieto alebo iný zábavný park, neprejdite len tak okolo horskej dráhy a nečudujte sa z vykrikujúcich návštevníkov na nej. Nebojte sa nasadnúť na strhujúcu jazdu. Obávate sa, že jazdu na horskej dráhe nezvládnete, že vám bude zle? Rozhodli ste sa veriť mýtu a ochudobňujete sa o nezabudnuteľný pocit, ktorý len ťažko môžete niečím nahradiť. Ja neverím, že chodníčky popod horské dráhy nevedú preto, že by ste mohli byť ovracaní.

Prečítajte si tiež:

Share: