Suicide in C Sharp v mojej interpretácii

Hudba je univerzálna reč ľudstva. Je lepší radca než človek v životných situáciách. Ty sám nájdeš cestu v sebe – len s melódiou to ide ľahšie. Iste ste počuli už o tom, že hudba je liekom na trápenie duše (Quintus Flaccus Horatius). Hudbu treba precítiť, až vtedy zistíte jej zmysel. Hudba je všetko. Je vo vzduchu, v snoch v prebudených citoch. Ten kto hrá na hudobnom nástroji, nemôže byť zlým človekom.

Na začiatku úplne bez cieľa – ale úplne. Aj tak som si to ale užil. Emočný navigačný systém sa vtedy len kalibroval. Už odvtedy som chcel, aby Leoš Janáček videl na každom tóne, že neprešiel len svalom prsta, ale aj vyhňou srdca. A potom, ako skeletonista, keď vyletí z ľadového koryta von. A nezachytila ma ani tá posledná najmenšia sila, ktorá mohla – aj keď ma minula len veľmi tesne. Stratil som kontakt, zhasol som, vypol, zavrel klavír a odložil noty. A je to vôbec možné? Hudba je záchrana pred obyčajným slovom (Romain Rolland).

A som to stále ja, stále tu, na všetko nachystaný, nijak nezmenený, odhodlaný, stále nijak vážne talentovaný. Začínal som robiť svoje prvé chiby, aby som mohol zísť až do úplnej spodnej sliny. Ale pozor. Ak nedokážeš vidieť medzi zdanlivými extrémami Ariadninu niť, tak dianie vo svete, zostane pre teba tajomstvom a budeš vidieť len extrémy.

Nikdy predtým som to nevedel presne, aby som to teraz mohol cítiť vecne a bolo to vo mne večné a so mnou večne a ešte viac. Nádej zomiera posledná. Dnes je už po nej. Piánko rezignácia. Tak myslím, ale ja ju nechcem. Pink /reklamné okienko/ Hudba veľmi prospieva zdraviu, keď ju náležite užívate (Phytagoras). Pink /koniec reklamy/

Dôvodom bol prostý fakt, že za svojou inšpiráciou idem stále. Je bližšie než kedykoľvek predtým. Nie je zamknutá v mojom vnútri. Je to prostý fakt, ktorý stvoril ešte skôr ako za sedem dní niekto tam vysoko. Až tak vysoko, že je nad tým vašim Bohom, ktorého vám stvoril. Táto istota ani v tomto neexistuje. Kebyže niet hudby, niet života.

Takýto životný štýl tu u mňa stále bol. Trochu sa oprášil, ako skeleton. Hudba je luxusná limuzína – Infinity M. Tak kvalitná – nepotrebuje reklamu, že sa v nej vozia len jedineční ľudia. Nebola to žiadna veľká vec, ktorá ma opäť niekam vrátila. Nešiel som nikdy späť iba ak vo svojich myšlienkach. Ale priznávam bola to taká silná rana, ktorú keď ti niekto dá, tak ťa ani Google nenájde.

Ospravedlňujem, moju shakespearovskú slabosť v tej časti deja príbehu keď bolo v scenári, že Rap je hudobný smog. Nie je tomu tak. Režisér mení svoju hru aj po veľkolepej premiére. Vypichuje príbeh ulice. Zachytený len na udice a pritiahnutý úspešne. Hudobník, ktorý chce, aby jeho nástroj bol počuť najviac, je záhubou každého orchestru (Henryk Sienkiewicz).

Tak nasleduj svoje sny, na plný plyn, aj ty si človek – dúfam že teraz nový človek – netoč sa rovnako ako mlyn, radšej chcem vidieť nech ideš odstredivou silou von a tvoja cesta nech je špirála stále s väčším obzorom.

Koniec sveta? Že niekto mi tu vraví, že bude koniec sveta? Končí mayský kalendár a tým pádom má byť koniec éry, prepólovanie Zeme, pád meteoritu a vôbec aké si ešte vymyslíte pičoviny. Že majú byť deň potom len ľudia ktorí budú ľutovať že prežili? Haló. Koniec sveta bude, až ľudia prestanú spievať (Albert Einstein)

 

Video, ktoré sa viaže k tomuto textu nie je vhodné pre deti a pre slabé povahy. Tento text nevznikol pod vplyvom žiadnych omamných látok, v eufórii, či vo významnej emočnej napätosti. Slová vo vetách nevyjadrujú autorov smútok, strach, túžby ani nemajú akýkoľvek iný umelecký podtext. Vety, ktoré sú prevzatými citátmi sú na ich konci označené tak, že majú svojho autora v zátvorke. Áno, autor tohto textu priznáva, že umeniu hry na klavír sa venoval osem rokov a vrátil sa k nemu po desiatich rokoch, aby sa mu mohol ďalej venovať už navždy? Ale veď to nikto predsa nemôže vedieť kurva.

Prečítajte si tiež:

Share: