ASOT 500 – postmoderný štýl hudby

Už som rad písal o tanečnej a klubovej scéne. Opäť mám potrebu písať o tomto štýle hudby pretože sa na piatich kontinentoch, v piatich mestách, počas piatich týždňov – celosvetovo – konala veľká oslava desiatich rokov trance v podobe veľkého eventu ASOT 500. Ľudí z celého sveta, všetkých národností spojila eufória, radosť, zábava, tanec, a hĺbka hudby tých najväčších rozmerov.

Nie je to festival konajúci sa na jednom mieste. Cez internet sa prenáša online do celého sveta pre globálne publiku 15 miliónov poslucháčov – trance family, ktorá gratuluje k desiatemu výročiu rádiovej show a State of Trance s Armin van Buurenom – holandský DJ. Udalosť je prezentovaná ako nonstop koncert hĺbky hudby v ktorej sa môžete nechať unášať.  Nie je to ani čosi dvojrozmerné – tretí rozmer sa ťažko definuje, azda majúci všetky formy spektra. No nestačí naň žiadna slovná zásoba.

Trance vznikol postupným vývojom z ravu (ako hudobný žáner skladajúci sa z elektronickej hudby z  čias Jeana Michella Jarreho) začiatkom 90. rokov hlavne v Nemecku (v Berlí­ne a vo Frankfurte okolo roku 1993), Holandsku či Veľkej Británii. Veľmi veľkú zásluhu na jeho vzniku má jeden z jeho priekopníkov a to nemecký DJ a producent Paul Van Dyk – dnes ešte stále aktívny. Trance pre mňa predstavuje umenie. Je to elektronická hudba vytvorená elektronicky pomocou PC alebo mixážnych pultov. Spojenie rytmickej hudby a neomylného či dokonalého PC otvára neobmedzené možnosti, ktoré sa človekovi podarilo skrotiť. Trance je na obraz môj, pretože obsahuje kocku jednotlivých celkov – s čím sa stotožňujem, za čím idem a akým tempom žijem. Korešponduje s mojimi pocitmi, dáva kontúry mojím predstavám a vypĺňa všetko nedefinované. Muzikál, opera, klasika či krásna jednoduchosť – to všetko tam je ako nástup digitálneho veku. Povedal som si „kurnik to je dobréé, tomuto nič nechýba“. Našiel som zaľúbenie v tejto hudobnej záplave tónov.

Trance nie je ani rýchly ani pomalý. Taký akurát od 120 až 140 úderov za minútu. Tento rytmus je ako neúnavný tlkot srdca – pulzujúci život. Každá bunka dostáva dávku kyslíku v každom svojom tepe, ktorý nie je drogou ale energiou. Tempo, ktoré vás pohltí a takmer verne supluje Sambodrom v Rio de Janeiru. Mnohovrstvá melódia závislá na kompozícii, ktorá musí udržať všetko prirodzené, ale zároveň neopakujúce sa bezmyšlienkovite. A to je práve umenie DJa, ktorý to dokáže vytvoriť. Melódia, ktorá mení techno hudbu na počúvateľnú uniká dostratena a spolu s ňou letíte na výlet do stále rozpínajúceho sa vesmíru. Zatvorte oči a nechajte sa unášať. Cítite sa uvoľnený – slobodný. Je na všetky strany všade tam, kde v danej chvíli siahajú vaše predstavy.

Dajme sem ešte klasickú hudbu, a nechajme ju dokonca vyniknúť. Urobme výraznými klasické nástroje (v mojom prípade predovšetkým čistý zvuk klavíra). Primiešajme čokoľvek vplyvom rôznych kultúr a definujme ich elektronicky ako rôzne abstraktné zvuky či echá – čo predstavuje nekonečné možnosti stále zaujímavých a neobjavených krás. Vytvorme event, ktorý spojí národností, zotrie rozdiely a nechá ľudí sa baviť. Ľudia prídu za kvalitnou produkciou, na obdiv danými výkonmi. Dokonalosť prepracovaného delíria v kocke zo všetkým čo považujem za zvláštne, kvalitné, senzačné a neobvyklé. Nový cirkus umenia hudby a techniky. Trance je tak prvkom sociálnej siete  –  spoločenskosť typická vo vnútri nášho druhu – rybičiek, ktoré priplávajú s kamarátmi.

Vytvorila sa trance family so svojou životnou filozofiou – úplne nový jedinečný svet. Predovšetkým jednotlivé podžánre ako uplifting trance, psychedelic trance či vocal trance vytvárajú eufóriu a povznášajú či vytvárajú ukľudňujúcu atmosféru. Tá odráža emócie bežných ľudí – túžba, dojatie, neha. Poslucháč, ktorý dostáva mimoriadnu dávku trance ako keby sa rozprával s Bohom. Cíti maximálnu naplnenosť a prijatie svojej viery. Uniká z reálneho priestoru a času. Ako keby cítil príhovor anjelsky čistej osoby v podobe ženského vokálneho hlasu. Priamo pri veľkých eventoch, ktoré sú pre trance typické, poslucháči prepadávajú davovou psychózou a eufóriou. Miesto spôsobí neopakovateľnosť tejto chvíle. Realita uniká do sna – a vďaka mixovaniu sen nekončí, ale míňa rôzne svety. Vaše predstavy sú atakované svetlom, farbami, veľkosťou a životom. Zábava sa začína vo večerných hodinách a trvá na stred noci, alebo až do rána. V čase, kedy máte snívať. Čas, ktorý mi osobne vyhovuje. Čas, kedy Slnko strieda Mesiac, kedy tmu vyplní laserová show.

Umelec DJ pracuje s hudobným materiálom aj iných umelcov. Na hudobnom diele sa robia rôzne remixy a skladba sa mení no ostáva v nej vaše zaľúbenie. Stáva sa tak pre vás novým hitom. Trance skupiny alebo DJi produkujú na týždňovej báze aktualizáciu trance hitov vo forme radiovej show. Medzi mnou preferované patria: A State of Trance s Armin van Buuren, Trance Around the World s Above & Beyond a Future Sound of Egypt s Aly & Fila

Skladby a diela najviac charakterizujúce štýl Trance:

Tiesto – adagio for strings, Robert Miles – Children, Paul van Dyk – For An Angel, Rank 1 vs. Jochen Miller – The Great Escape

Dôkaz o veľkosti organizovanej akcie ASOT 500

19. marec 2011 – Johanessburg, Juhoafrická republika

27. marec 2011 – Miami, USA

2. apríl 2011 – Buenos Aires, Argentína

9. apríl 2011 – 5 samostatných miestností v Den Bosh, Holandsko

16. apríl 2011 – Sydney, Austrália

ASOT 500 a oslavu trance v tomto roku 2011 pre mňa osobne uzavrie – udalosť roka – svetová show Armin Only v aréne Ondreja Nepelu v Bratislave – krátko po finále majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji. Najlepší DJ sveta Armin van Buuren, 7 svetoznámych spevákov z albumu Mirage, Metropolitný orchester Bratislava, profesionálni tanečníci a artisti, obrovské technické zázemie plné dokonalého koncertného zvuku, 250 rotačných svetiel, lasery o výkone 124W, LED steny o rozlohe 200m2, pompézne pyrotechnické efekty, 9 hodinový lineup plný spektakulárnych vystúpení a nová dimenzia show. S mottom „Len keď sa zúčastníš, pochopíš“.

Armin van Buuren povedal o show: ´Je to skutočný unikát, koncert, ktorý prezentuje Dj, živé vystúpenia, tanečníci s choreografiou, obrovská LED produkcia s exkluzívnymi videami… to je viac než divadlo, skôr opera…´

Prečítajte si tiež:

Share: