Michael Jackson nezomrel – vrátil sa domov

Už som raz o Jacksonovi napísal. Už vtedy po zverejnení som mal niekoľko ďalšich odstavcov v koncepte. Nebolo pre mňa jednoduché napísať tomuto článku pokračovanie. Zdalo sa mi, a neviem nakoľko to viem presne definovať, má Jackson niečo spoločné s Cirque du Soleil. Isté prvky sa mi zdajú rovnaké.

Cirkus Humberto so Slnečným cirkusom spoločné nemá nič okrem názvu Cirkus. Michael Jackson aj keď je spevák našiel som u neho čosi podobné alebo rovnaké, čo osobne obdivujem na Cirque du Soleil. V oboch prípadoch nenachádzam slová. Musel som objaviť Cirque du Soleil, aby bolo s čím porovnávať? Musel zomrieť, aby som si to dostatočne všimol? Nie nemusel. Ja tvrdím, že Michael Jackson nezomrel.

Nemohol. Je pravda, že je pre milióny fanúšikov na Zemi nesmrteľný. Zanechal tu nenapodobiteľnú stopu, ktorá ho vždy bude pripomínať. Všetci vieme, že bol jedinečný – nenapodobiteľný nie obyčajný od akéhokoľvek iného človeka. Tak ako napríklad Elvis Presley a stovky iných mimozemštanov sa jednoducho raz domov aj on musel vrátiť. Prišiel k nám a zasa odišiel.

Michael Jackson je jeden z najviac milovaných a hlboko vplyvných umelcov všetkých čias. Zanechal po sebe nezmazateľnú stopu v populárnej hudbe a kultúre. Azda neexistuje človek, ktorý by oslovil, inšpiroval toľko ostatných ľudí. Jeho päť sólových „Off the Wall“, „Thriller“, „Bad“, „Dangerous“ a „HIStory“, patrí medzi top najpredávanejších všetkých dôb a „Thriller“ je najpredávanejší album v histórii nahrávacieho priemyslu s viac než 90 miliónov predaných kusov po celom svete.

Okrem toho, singlov z albumu „Thriller“ sa predalo viac ako 100 miliónov kópií po celom svete. Počas svojej mimoriadnej kariéry predal odhadom 750 miliónov albumov a je globálnym umelcom.
Jackson vyhral 13 Grammy Awards. Michael Jackson začal v hudobnom biznise vo veku 11 rokov so svojimi bratmi ako člen Jackson 5. Na začiatku roka 1980, definoval umeleckú formu hudobného videa s videoklipmi na piesne „Billie Jean“, „Beat It“ a „Thriller“. Michael Jacson je nenapodobitelný pre  svoj štýl a tanečné pohyby.

Slnečný cirkus každoročne spustí minimálne jednu celovečernú show. Do každej takej show je zapojených veľmi veľa kreatívnych ľudí. Celé prípravy od návrhov až po reálne stvárňovanie v náročných akrobaciách potrebujú istý čas. Dostatok času na tvorbu dáva priestor na tie najmenšie detaily. Výsledkom je precízne dolaďovanie všetkých prvkov tak, aby už nebolo čo zlepšovať. Súbor a ambiciózne projekty sa otvárajú aj za pomoci hosťujúcich tvorcov. Je výzvou robiť a nadviazať na úspechy Cirque du Soleil – tejto globálnej autority pre dokonalosť. Slnečný cirkus už dávno združuje nie len najlepších umelcov ale aj tvorcov. Je poctou pre každého človeka prispieť svojím dielom. Pozvánka na spoluprácu je vysokocenená.

Po premiére najnovšieho predstavenia TOTEM, z 22. apríla 2010, sa otvoril priestor pre ďalšiu show. Netrvá dlho a Cirque du Soleil po veľkolepej premiére avizuje ďalšiu show na ktorej bude pracovať. Už niekoľko týždňov po svetovej premiére novej show, montrealský cirkus oznamuje prípravu eventu s pracovným názvom Coming together. Veľká osobnosť akou je Kráľ popu a legenda Michael Jackson nemôže mať snáď lepšieho realizátora ako je Cirque du Soleil. Spojenie dokonalosti Cirque du Soleil a geniality Michaela Jacksona prebudená do života diela umelca v kreatívnej show projektu s veľkým odkazom.

Slnečný cirkus už má skúsenosti so spracovaním tém hudobných legiend. Hudba patrí k nášmu životu a je mnoho umelcov, ktorý sa prostredníctvom hudby stali legendou. Len niekoľko hudobných osobností sa dokázalo dostať nad ostatné hudobné legendy. O všetky tie najviac nesmrteľné má Cirque du Soleil najväčší záujem.

Cirque du Soleil doteraz realizoval 2 celovečerné predstavenia inšpirované hudobnou legendou. Oba sa stále prezentujú ako rezidentné show v Las Vegas. Show LOVE patrí The Beatles. Umelci na U rampe a slogan All you need is LOVE v sile legendy najúspešnejšej hudobnej skupiny rockovej éry. Ďalším predstavením je Viva Elvis s poctou Elvisovi Presleymu. Hrá sa ako stála show v ARIA Resort & Casino v Las Vegas.

Avizovanou show Slnečného cirkusu v roku 2011 je Coming together s témov diela a odkazu Michaela Jacksona.  Je ďalšou hudobne ladenou show obohatenou o všetko, načo sme v predstaveniach Slnečného cirkusu zvyknutí. Očakávané arénové turné má začať na jeseň 2011. Potom sa show usídli do stáleho divadla v MGM Mirage. Stálym predstavením v Las Vegas bude od roku 2012. Cirque du Soleil má všetky predpoklady vzdať významným spôsobom hold osobe Michaela Jacksona.

Cirque du Soleil už pred šiestimi rokmi chcel realizovať myšlienku veľkolepej show. Až teraz sa dohodol s rodinou Jacksonových. Guy Laliberté nazval tento projekt mimoriadnou kreatívnou výzvou a avizoval, že by pomocou najmodernejšej techniky chcel sprostredkovať divákom zážitok, ktorý nebude podobný ničomu, čo Slnečný cirkus doteraz ponúkol.

Ešte ďalšie nové technológie posunú tvorivé hranice dopredu k jedinečnému zážitku tak, aby bolo možné cítiť, vidieť a počuť Michaelovu hudbu. Aj takto Cirque du Soleil za nás všetkých smrteľníkov zachová dedičtvo a uznanie Michaela Jacksona pre všetky budúce generácie.

Zdroj: http://www.cirquedusoleil.com/en/press/news/2010/michael-jackson.aspx

Prečítajte si tiež:

Share: