Tento článok je moja vlastná spoveď, čo sa so mnou stalo – a ešte stále deje, po zhliadnutí prvého živého vystúpenia Cirque du Soleil show Varekai. Slnečný cirkus obohacuje svet už od chvíle svojho vzniku od roku 1984. Tento rok začal písať aj moju históriu. Popisujem obraz toho, ako na mňa zapôsobil moderný cirkus a commedia dell’arte. Varekai sa dotkol všetkých mojich zmyslov. Spustil predstavivosť z môjho najtajnejšieho sna, ktorý sa stal skutočnosťou. Pocítil som veľmi silný zážitok, ktorý si v sebe nesiem ako novú skúsenosť. Toto poznanie vo mne vyprovokovalo niečo minulé. Celá podstata Cirque du Soleil mi dodala odvahu veriť ohromnému potenciálu ľudskej rasy a vízii aký by svet mohol byť. Vidieť možnosť ako by mohol byť lepší než je teraz.

V októbri 2008 som bol prvýkrát pod Grand Chapiteau na živom vystúpení Cirque du Soleil. Tak silný zážitok to pre mňa bol, že som od tej chvíle začal svet vnímať inak. Nech to znie akokoľvek šialene či neuveriteľne prvé živé stretnutie vo mne vyprovokovalo obrovské zmeny. Prevrátil sa môj doterajší pohľad na okolie. Umenie ma vrátilo ku klavíru.

Po skončení predstavenia, som bol uzavretý a nič som nevravel. Vrelo vo mne šialeným tempom všetko na čo som pomyslel. Sám som nič nevedel charakterizovať. Nedokázal som zvládnuť ani pochopiť to množstvo a tú širokú koláž nových informácii. Atakovala ma kontaminácia predstavenia. Len po pár hodinách po prvom živom predstavení som ako únik z tohto chaosu zvolil túžbu opäť hrať na klavír. Asi najviac zo všetkého ma na začiatku prekvapila táto udalosť. Varekai vo mne vyprovokoval túto túžbu a ja som si našiel inšpiráciu, ktorá ma dnes viac menej stále drží. Moja inšpirácia je z tohto sveta. So Slnečným cirkusom ju však nič nespája. Šialeným či neuveriteľným je to, že som poslednýkrát za klavírom sedel toho času pred ôsmimi rokmi, odkedy neexistovala žiadna ani tá najmenšia príležitosť, aby som ku klavíru opäť našiel cestu.

Je však potrebné na túto skutočnosť pozerať reálnejším pohľadom a spomenúť, že som bol nabitý očakávaním z môjho najtajnejšieho sna. Vopred som bol nasiaknutý emóciami z posledného obdobia, ktoré ešte pokračovali a predstavenie nebolo ich vrcholom. Už priamo na predstavení som sa cítil neopísateľne, a v mojom vnútri som registroval výnimočné chvíle. Áno. Viem ich dokonca definovať hneď niekoľko. No ku všetkému som bol z toho prekvapený natoľko, že som neprepadol eufórii či panike z neznámeho. Snažil som ďalej triezvo vyhodnocovať súvislosti a vytvoriť priestor na ich uloženie niekde, odkiaľ ich môžem postupne vyťahovať a použiť vo svoj prospech práve vtedy, keď pochopím aký majú pre mňa pravý význam. Asi len všetko pracovalo tak ako malo. Asi som mohol a mal priestor na nasávanie množstva náznakov z línie príbehu Varekai. A vedel som si ich prepojiť, spojiť a následne priradiť či využiť na pretvorenie môjho vnímania. Vytvorenie nových spojení v mojom mozgu.

Nástupom podivných tvorov na farebnej scéne pod Grand Chapiteau krátko pred začatím predstavenia sa začal odvíjať sled vážnych udalostí. Už som bol však pripravený a dostatočne informovaný o všetkom čo som chcel o Cirque du Soleil vedieť. Videl som dokonca aj predstavenie Varekai (ako záznam na DVD). Nasledovala nákaza a kontaminovanie môjho Ja počas predstavenia Varekai. Pokračovalo to spracovávaním v okamihu prekročenia prahu cirkusového stanu. Nasledovala dlhá cesta v uzatvorení bez analyzovania, ale so snahou hľadania východiska z chaosu. Bol som stíhaný nástupom života s plnou dávkou nákazy, ktorú som nenechal zo seba vyprchať. So slovníkom pojmov a faktov som niekoľko týždnov po tom začal pátranie a kúskovanie po vysvetlení pravej podstaty detailov a ich prepojení pod moju zmyslovú úroveň vo veciach po ktorých som prahol.

Rozlúštil som filozofickú výpoveď jednotlivých cirkusových čísel z predstavenia Varekai. Začali mi dokonca aj zapadať do celkovej mozaiky. Pomohlo mi to vytvoriť zmysluplný celok mojej predstavy, ku ktorej som sa časom dopracoval. Zosúladil som si jednotlivé čísla a od začiatku až po koniec mi tvorili syntetický celok. Odhalil som odkaz show Varekai – mal postupne jasnejší charakter.

Áno. Som kontaminovaný umením Cirque du Soleil. Podarilo sa to. Slnečný cirkus ma dnes už nie len dobre zabáva, ale produkuje pre mňa veci, po ktorých prahnem. Mám množstvo materiálu, ktorý môžem skúmať. Denne sa ubezpečujem, že svet je meniteľný prostredníctvom umenia zasahujúceho globálne. Dokážem cez Slnečný cirkus vidieť svet lepší a v krajšom svetle. Cítim sa byť kompetentný v diskusii každému, kto by tiež chcel vidieť lepší svet – alebo ho o tom presvedčiť.

Najprv sen a vypestovaná predstava najdokonalejšieho multimediálneho a oslnivého predstavenia v podaní cirkusovej zábavy. Potom zážitok zo skutočného živého vystúpenia v prvotriednej kvalite pod snehobielym Grand Chapiteau. A nakoniec deň o nič bežný ostatným dňom ale predsa výnimočný v zmýšľaní s novou túžbou, snom, cieľmi a všetkým čo sa zmeniť mohlo podľa plánu postupne tak ako som si naplánoval sám.

Ani dnes nemôžem úplne presne popísať čo sa to vlastne všetko dialo, a deje sa to ešte stále, pretože som ani dnes ešte úplne presne všetkému nepochopil. Nakoniec, všetko môže byť inak, a pohnútky a sled udalostí môžu mať nakoniec inú príčinu. Jediná vec o ktorej som totálne presvedčený je moja inšpirácia a túžba aby odo mňa neodišla (nezoslabla úplne).

Verím šikovným ľuďom. Fandím im. Viem, že každý z nás máme ohromný potenciál. Dokážeme neuveriteľné veci. Videl som to na vlastné oči – mám s tým osobnú skúsenosť. Možnosť ukázať a odprezentovať tu je. Prosím všetkých, aby určite verili. Ak je spoločnosť na zlej ceste v globálnom ponímaní, tak pravdivé umenie toto musí odrážať. Je to skvelá cesta ako zasiahnúť globálne. Ako upustiť od nesprávnej spoločenskej predstavy, že svet nie je meniteľný. Nepochybujte o tom, že skupina ľudí kontaminovaných spoločnosťou Cirque du Soleil dokáže zmeniť svet. Je to jediný spôsob akým sa to kedy v histórii podarilo.

„Nechcem, aby to vyznelo ako pretvárka. Ale myslím si, že máme dostatočnú finančnú a spoločenskú silu, aby sme dokázali byť významným faktorom pri zmene spoločnosti,“ hovorí o cirkuse Guy Laliberté.

Prečítajte si tiež:

Share: