Tí ktorí tam sú, majú talent. Nedá sa to naučiť. Nie sú to mimozemšťania ale aj tak sú viditeľne výnimoční. Oni to dokázali. A ostanú svojim spôsobom slávni. A to všetci, ktorí na seba zobrali tú láskavosť prijať to málo – ten potlesk – za tak veľa náročnej práce. Všetko, čo majú venujú vám.

Je to iba vo výnimočný deň. Deň, ktorý je oslavou. Pamätným dňom, na ktorý sa bude spomínať. Splnený najsilnejší sen. Netrvá to dlho, ale tak akurát. Opakuje sa to úplne neplánovane a len tak zrazu. Opäť jedine vo výnimočný deň. Takto to nezovšednie a má čas dozrieť to, čo do vás zasialo minule.

Kto povie, ak si nevyskúšal tak nevieš, najviac pochopí analógiu v tom, ako môžete objaviť ďalší rozmer show Saltimbanco, ak si poskladáte jeho príbeh ako mozaiku. Presne tak ako môže povedať narkoman, aké to je, keď objaví tú slabosť po užití drogy. Nikto z nás nie je „narkoman“ s ktorým analogicky porovnávam čo vo mne zanechalo nedávne živé vystúpenie Slnečného cirkusu v Pražskej O2 aréne so show Saltimbanco. Hovorím o nás ako o narkomanoch, pretože nebudem stále používať to škaredé slengové nasávač návykových neduhov.

Aj narkoman sa cíti, slobodný, naplnený, uvoľnený a obohatený o squellý pocit, tak ako som ja odchádzal zo show. Za túto drogu som si poriadne zaplatil. Nemôžem si tento pocit zopakovať každý druhý deň, nakoľko je predajcov tejto drogy kráľov málo. Skutočný narkoman predá všetok svoj majetok, lebo jednoducho závislosti podľahne. U nás narkomanov sa abstinenčný syndróm neprejavuje ako choroba. Možnosť vidieť show je skôr ako odmena. Využil som možnosť, že predajca ponúkal drogu kráľov a užil som tento materiál. Pekne sa to do mňa vpilo, a dojazd bol riadne dlhý a trval niekoľko týždňov.

Keď som prvýkrát uvidel Cirque du Soleil v televízii bola to jedna veta. Len jeden riadok niečoho zaujímavého. Môžete sa zahrať na archeológia, ktorý skúma a odhaľuje skrytý význam hieroglifov, aby ste najprv len porozumeli. Pomaly a postupne krok za krokom odhaľujete stále viac z tej nádhery. Vchádzate do hĺbky a ste obarení ako keď vstupujete do zapečatenej hrobky pyramídy. Je zábavné sa v tom vŕtať a pátrať. Pri tom, ako si skladáte časti do zmysluplných strán textu – z tej jednej prvotnej vety na začiatku – prichádza stále nové a nové vydanie. Každá show je jedna kniha, uložená na výnimočnom mieste vo vašej knižnici.

Artistovi v televízii som videl na jeho výraze tváre po časti jeho náročného akrobatického kúska to zapálenie a obrovskú pýchu. Z tváre sa mu dalo čítať: “pozri sa, stojím tu a videl si práve čo som dokázal. Predviedol som ti niečo zaujímavé, čo ty nedokážeš ale len môžeš obdivovať s otvorenou pusou. A pritom som taký ako ty. Dokázal som trénovať a zvládnuť to všetko, čo si ty ani nevieš predstaviť, aby som sa dnes mohol predstaviť pred teba. A nechcem nič iné len tvoju ováciu ako uznanie„. A tak sa mi stratil za roh, a pozornosť na seba zobral niekto iný. Zachytil som vyčíňanie týchto zaujímavých ľudí celkom náhodou. A tak mi Cirque du Soleil prostredníctvom média poslal pár viet v jednom peknom súvetí.

Keď sa na to celé pozriem s nadhľadom, majú vo mne akrobati veľkú úctu a obdiv. Dokázali posunúť o hodný kus ďalej náš druh v tom, že je krásne vidieť náš potenciál. Mám dôkaz, že môj druh ohromný potenciál naozaj má a dokáže ho využiť. Len málo ktorým sa podarí vo svojom živote prekonať vlastné hranice už tak dokonalej bytosti akou je človek. Všetkým v predstavení sa to podarilo. A nie je to len perfekcionalistická práca tých ktorých vidíte. Zrazu sú tí, čo tak ľahko a bez najmenších problémov či zaváhania vykonávajú neuveriteľne náročne kreácie, len figúrkami v porovnaní s tvorcami stojacimi za príbehom, scenárom, réžiou, návrhom kostýmov, scény, kreácii a podobne. Oni určili stratégiu pre týchto vojačikov. Z ich vnútra vyvrela samotná dokonalosť ich práce zrodu tejto show. Ich úloha sa zdanlivo skončila. Štafetu prebrali tí, ktorí dnes ako špongia nasávajú popularitu. Ostatní tvorcovia ostávajú len v tieni nepozvaní. Tí všetci pomyselní narkomani, budú hľadať ako archeológovia výrobcov ich fetu. Zatiaľ čo účinkujúcich z celého sveta spozná každý – či chce alebo nechce, tvorcov objaví len ten, kto sa o nich bude zaujímať a spoznať chce.

Kam ďalej a hlbšie môžete atakovať vnemy ľudskej bytosti ak zaútočíte na jej všetky zmysly? Akú efektivitu môžete mať ak umne využijete svoj pomyselný arzenál včas a postupne na tie pravé miesta? Aký dar to vlastne môžete darovať svetu ak využijete všetko na maximum ale v správnom pomere načasované na milisekundu presne. Posuniete pravú podstatu na to pravé miesto. Ostane tam dobre uschovaná, bezpečne pred ostatnými zaobalenými komerčne posilnenými hodnotami. A pocítite ten rozdiel, a pochopíte, že ste sa niekam posunuli v chápaní. Táto nová skúsenosť do vás priniesla hlbší rozhľad na tvorbu a umenie, ktorú však pretavíte do skutočného života. A to vám už nikto nezoberie. Nič iné len že ste.

Nie je to len obraz, ktorý môžete očami obdivovať. Hrá vám k tomu hudba, ktorá spája médium medzi Vami a obrazom. A je to neuveriteľná technika, ktorou je obraz namaľovaný. Je neuveriteľné akým spôsobom ho dokázal jeho autor namaľovať. Tie farby sú úplne úžasné, pestré a vhodne zvolené. Len v tej pravej miestnosti galérie, kde je ten obraz vystavený, správne nasvietený, uložený do tej správnej polohy, stojaci tak slávne, vyzývavo, s hrdosťou a jednoduchosťou. Pred očami sa vám vykresľuje príbeh, ktorý viedol k jeho vytvoreniu. V imaginárnom svete presne vidíte ako si maliar miešal farby, ako si postavil prázdne plátno, ako ladnými ťahmi štetca prenášal svoje vnútro, emócie, silu a talent do najvyššej dokonalosti.

No neuspokojí sa vystavovateľ s tým a chce krajšiu a lepšiu galériu. A nie len miesto, ale aj všetky prvky, aby ste si len ticho povedali, že tomu krásnemu okamihu nič nechýba. Postavíte sa pred obraz, spojí vás médium, obklopí vás príbeh, cítite živú kapelu a útoky do všetkých vašich zmyslov úplne legálne vstúpia a urobia z vás človeka o hodnotu vyššie. Pretože len poznaním a pohľadom na svet je človek hrdý svojho druhu. Tento všeobecný rozhľad vás obohatí ako to nedokáže nič na tejto planéte. Pretože je to cielené do správnych miest a neublíži. Človek príjme len to, na čo je zrelý. To bohatstvo zo show si divák šíri do prostredia v ktorom žije. To je pre neho január v kalendári.

Mladí si zobrali svoj svet, v ktorom sú. Divák má možnosť do tohto sveta vstúpiť a nazrieť. Je cítiť energiu mladých, temperament, silu a rýchlosť, odvahu prekonať prekážky, voľnosť a nadšenie pre jednoduchosť, krásu a farebnosť v predstavivosti.

Saltimbanco je rozšafnou show s talentovanými členmi súboru s ktorými je možné objaviť nové hranice.  Je najstaršou show, ktorá má aktuálne tretiu etapu turné. Stále je žiadanou, pretože je výnimočnou svojím obsahom, posolstvom ako aj hudbou. Niet pochýb, že skutočne dobré veci preverí najlepšie čas. Saltimbanco sa pomaly stáva klasikou v repertoári Cirque du Soleil. Svetlo Saltimbanca sa dotklo mnohých pevnín vo svojej dlhej histórii pri najdlhšom turné po celej Zemi, kde oslavuje život. Show bola vytvorená a cestuje s posolstvom ako protilátka na násilie a zúfalstvo tak veľmi typické pre 20. storočie. Práve to robí z tejto show obrovské opodstatnenie kočovného cirkusového života a poslania Cirque du Soleil – keď chce urobiť svet lepším.

Fantasmagorická show navrhuje novú víziu zdvorilosti, pretekajúca optimizmom a šťastím. Dej príbehu nie je lineárny ale skôr viac kaleidoskopickým dobrodružstvom, v ktorom sa môžete stať človekom v jeho význame. Saltimbanco ako svet má svoj vlastný jazyk – dušu, vyjadrovaný prostredníctvom hlasu, tela a hudby.

Pozadie predstavenia charakterizujú postavy ako ľudské bytosti, ktoré sa rodia s ničím. Sú to Worms, a nachádzajú sa na samom základe spoločnosti. Sú si navzájom podobní avšak líšia sa jeden od druhého. Sú pripravení prispôsobiť sa ich prostrediu. Tak, ako show pokračuje sa v týchto Wormsoch stelesňujú rôzne typy sociálnych postáv a postupne až k vzniku The Baroques  autority – čo je najdôležitejšia rodina vo svete Saltimbanco. Worms sú vyzbrojení hlboko vnímavým pohľadom na svet. Dosiahli to len na základe vlastných skúseností, chýb, z ktorých sa poučili, či už následkov iných konaní vznikajúcich z rozporov našej civilizácie. Ich predstavivosť im dosiahnutie tohto pohľadu napomáha. A takto majú našliapnuté k The Baroques autorite – k doterajšej moci.

Worms sú nebeskí, desiví, hraví a škodliví, jemný a nevypočítateľní. Ale Barón týchto mladých varuje. Vraví: Juzoom Joozoom – že tento svet farieb nie je všetko šťastie a radosť. Po varovaní nám môže navrhnúť nové vízie zdvorilosti pretekajúce optimizmom a šťastím. A naozaj príbeh v obrazoch diváka vedie k svetlejšej budúcnosti. On, tá autorita veľmi dobre vie, že mladí, hraví skrz dieťa plné fantázie, ktoré voľne behá, to má menej komplikované než ktokoľvek iný, prejsť či dosiahnuť temnú stranu za horizontom a dosiahnuť Barok, ktorí je cieľom pre všetkých Worms.

Saltimbanco nepotrebuje žiadne „vyhodené peniaze“ ako efekty v komerčných veľkofilmoch. Je klasikou a na pozadí druhotriednej show, ňou nie je ani zďaleka. Má to, o čom iná show môže iba snívať. Má svoje roky slávy, články kritiky i uznania, hodiny vypovedaných príbehov a stovky zmenených osudov. Vie byť tak opodstatnenou show ako pesničky The Beatles či The Roling stones.

Hudbu napísal René Dupéré. V show je stále pôvodná, tak ako bola napísaná na začiatku. Hudobné nástroje si ladne podávajú sóla medzi sebou. Krásne prelínanie je cítiť hlavne v skladbe Adagio. Hlavne saxofón a španielska gitara. Na začiatku show je to hlavne klavírne sólo skladby Rideau do ktorého sa ozve Baroková autorita s Juzoom juzoom bao gan mei. Pre mňa to bol okamih účinkovania drogy kráľov. Začiatok krátkeho času, kedy som sa stal narkomanom. Poznanie, ktoré som o show Saltimbanco získal z čítania a bádania, sa mi teraz začalo skladať do ucelených obrazov. Čítal som knihu opäť s tým, že som mal pojmový aparát jej o niečo správnejšie porozumieť. Našli ste poklad, ktorý však nie je nikým chránený – pretože to nepotrebuje.

Ako inak sa dá niečo podobné zakončiť ako standing ovation. To málo, čo môžete urobiť znamená tak strašne veľa. Jedine gesto vzpriamenej postavy ďakuje a obdivuje. A to stačí a je bodkou.

Onedlho bude nasledovať ďalšia živá (pravá a autentická) skúsenosť s drogou. Ako to opäť so mnou zamáva, ťažko povedať. Držte sa odo mňa prosím ďalej, kým pochopím prvotný chaoss mašinérie v mojom vnímaní.

Prečítajte si tiež:

Share: