Michael Jackson zomrel a mne tiež nie je najlepšie

Ak mal Michael Jackson milión fanúšikov, tak dnes ich má štyri milióny. Ide len o orientačné čísla. Svojich verných fanúšikov má určite viac. Len som chcel tým povedať, že Michael svojou smrťou získal ďalších fanúšikov. Ja som živým dôkazom.

Michael nikdy nemohol mať normálny život. Ľudí mal rád a aj napriek tomu si nemohol ísť sám do obchodu kúpiť rohlíky. Na každú činnosť, ktorú vykonával mal ľudí, od ktorých bol závislí. Organizovali mu život. Vraví sa stále, že bol večné dieťa. So svojou kariérou začal vďaka rodičom veľmi skoro a nič zo svojho detského života si neužil. Bol pracovitý, perfekcionalista a veľmi tvrdo na sebe pracoval. Ako prvý černoch mal videoklip na MTV a album Thriller si kúpilo viac ako 109 miliónov ľudí. Celkovo predal 750 miliónov svojich albumov. A predávajú sa stále.

Svoju detskú úprimnosť myslel vážne. Množstvo výrokov a postojov od Jacka súviselo s jeho vierovyznaním. Členovia náboženskej spoločnosti Svedkovia Jehovovi sú známi kazateľskou činnosťou. Aj na spomienkovej rozlúčke s Michaelom vystúpil s výborným prejavom kazateľ tejto náboženskej organizácie inak nazývanej aj Bádatelia Biblie. Podľa nich Ježiš Kristus ako boží sudca čoskoro ukončí súčasnú vládu Satana a nastolí večný raj pre spravodlivých. Nie v jednej pesničke sa o tom spieva a nie v jednom odkaze nechýba to, čomu Michael veril. Peniaze využil na splnenie svojho sna a nemal problém rozdávať. Bol filantropom, ktorý rozdal 300 miliónov na charitu. Na tu prácu, ktorú robil sa proste hodil úplne. Aj pod tlakom médii, davu kričiacich ľudí, obrovskej slávy, miliónových príjmov a výdavkov, reálneho aj nereálneho času zvládol byť človekom. Showbiznis z neho neurobil stroj na peniaze. Bol to stále Jackson. Mal obrovský spevácky, tanečný a ľudský talent a bol prvý kráľ (hudobného štýlu pop). To, čo chcel proste vychádzalo úplne presne.

A to je aj dôvod, prečo nikto ďalší už nič rovnaké nevymyslí. Hudobnému priemyslu priniesol strašne veľa. Nepotreboval producentov. Podstatnú časť svojich hitov si vyprodukoval sám. Bol prvý, ktorý zadefinoval pojem hudobný pop. Jeho tvorba, texty, tanec či veľa iného. Bol jedinečný. Taký presne identifikovateľný a veľkolepý. Ďalší Michael Jackson nie je a nikdy nebude. Ešte bude niekoľko výborných umelcov a budú aj slávni bohatí a aj ľudskí. No budú to pri všetkej vážnosti len ďalšie hudobné ikony na showbiznisový zoznam.

Cirque du Soleil a Michael Jackson majú predpoklady urobiť svet lepším. Zmeniť mnoho životov. Presvedčiť ľudí, že život má zmysel. Podnietiť veciam hĺbku, tvar, farbu a veľa iných zaujímavých vecí. A to nie len hudbou, prístupom, slovami či odkazmi. Práveže všetkým a ničím zároveň. Slovo World v textoch a v názve piesne Heal the world, znamená presne tú samú frázu sily slova. Jednoducho musí existovať to better place aj tu na Zemi aby sa človek na tomto mieste cítil ako v nebi. Tam, kde ľudia neumierajú, kde sa každý usmieva, kde sa akoby zastavil čas. Ale nie je to o mieste s presnými súradnicami a podobne. Je to pocit, keď nemáte problémy a nič vás netrápi. Tam kde máte tú najlepšiu rodinu, priateľov a hudbu Michaela Jacksona. Aj keď už squellého človeka niet, je s vami v tom (better place), kde utečiete z tohto reálneho uponáhľaného a ešte neviem akého sveta.

Taktiež videoklip a obrázky k pesničke, ktorá má zrazu príbeh a slová nie sú len hudobná interpretácia. Spojitosť obrazu, hudby a slov zadefinuje ten najsilnejší význam. Proste Michael to jednoducho dokázal, pretože svojím hudobným štýlom oslovil jednoducho všetkých. POP je proste populárny, je všade, je známy a počúva ho celá planéta. Týmto médiom mohol so svetom komunikovať. A to aj v posunkovej reči (Will you be there).

Sledovali ste niekedy, čoho všetkého sú ľudia schopní? Dokážu veľa pekných vecí. Michael bude živý a bude tu navždy, pretože jeho tvorba a nie len to tu ostane. Ja sa k Jacsonovi ešte vrátim (len nemôžem naťahovať tento článok). Nasledujú zdanlivo bezvýznamné anglické slovíčka. Pustite si tieto pesničky a počúvajte tu silu významu slova.

Say Say Say (Paul McCartney & Michael Jackson)

You Are Not Alone (You’re not here with me, You never said goodbye, And leave my world so cold, … )

Earth Song (What have we done to the world, look what we’ve done, We’ve turned kingdoms to dust, (What about us), Can’t we set him free)

Heal the World (Make A Little Space. Make A Better Place…So that they know it’s a better world for them and think if they can make it a better place.)

Human nature (Why, why, tell ‚em that it’s human nature)

We are the world (We are the world, we are the children We are the ones who make a brighter dayits true we’ll make a better day)

I Will be there (Just call my name and I’ll be there)

Who Is It (Kto je to?)

Smooth Criminal, Black or White, Man in the mirror, Liberian Girl, Childhood, Billie Jean, Cry, I Just Can’t Stop Loving You, Remember The Time

Prečítajte si tiež:

Share: