Som fanúšikom cloudových služieb, pretože mi pomáhajú v podnikaní aj v bežnom živote, keďže používam zariadenia rôznych platforiem. Som rád, že mi táto technológia umožnila mať všetko potrebné a v tú chvíľu dôležité k dispozícii na akomkoľvek zariadení, ktoré práve používam. Tento blog som napísal tiež preto, aby som vám odporučil používať streamovaciu službu spotify, vďaka ktorej je všetka moja hudba stále so mnou.

Používam pri svojej práci ale aj úplne bežne tri rôzne zariadenia (Desktop PC v práci, notebook doma a smartphone). Je pre mňa nevyhnutné dáta medzi zariadeniami synchronizovať. Pamätám si na obdobie, keď som študoval na vysokej škole a veľmi mi vtedy vadilo, že som prečítané maily v škole cez notebook musel opäť zakliknúť doma na PC.

Obyčajne mi trvá dlhší čas, kým svoj zabehnutý stereotyp zmením a presedlám na novú službu či software. Keď však vidím, že niečo hneď vyrieši, čo by som pre svoju prácu potreboval, čo najskôr to vyskúšam. No musí to byť fakt účelné a musí mi to trvať krátky čas novú službu preskúmať, aby som to aktívne aj používal. Preto tiež obľubujem spoločnosť Apple. Riešenia od tejto spoločnosti sa mi zdajú ihneď zrozumiteľne a účelne. Chytím smartphone do ruky a po pár minútach viem, že mi pomôže a že ho viem využiť.

Kedysi dávno som presmeroval správu svojich emailov z The Bath a krátko z Thunderbirdu na GMAIL. Už vtedy sa všetko začalo jednoduchým detailom, ktorý mi GMAIL ponúkal. Email si prečítam v internetovom prehliadači kdekoľvek a keď zmením prostredie či PC emailová agenda je v aktuálnom stave.  Môžem odstrániť všetok software, ktorý som používal k tejto činnosti. Vtedy ešte neboli smartphony a internet v mobile, mohol som mailovať jedine na PC s internetom. Keď sa už objavila možnosť mobilných dát bez problémov som všetkú elektronickú poštu vybavil aj cez mobil. Pamätám sa ako som veľmi rýchlo siahol práve po tomto nastavení, keď som v prvom smartphone iPhone 3GS nastavoval login a heslo na gmail účet a začali sa mi v mobile objavovať moje emaily a postupne chodiť hlásenia o nových.

Po istom čase som dôležité súbory a podstatnú časť mojej práce presúval na cloud. To, čo som absolvoval s emailovými správami sa teraz dotklo súborov, dokumentov a obrázkov. Dnes ich používam viac (3 aktívne a 2 mám na zálohy) cloudových úložísk. Už si nepamätám, ktorý som začal používať ako prvý ale viem, že práve počas mojej práce v Bratislave som ich z nutnosti začal používať a úplne mi to sadlo.

Asi mesiac dozadu pozorujem ako prichádza do môjho stereotypu ďalšia zmena. Odstraňujem asi 90% všetkej hudobnej zálohy, ktorú mám prevažne na PC v práci. Tvorím si playlist, ktorý som nikdy nerobil a hudba naozaj nekončí len v koši ale je nenávratné odstránená (nie však preto, že práve takú už nechcem počúvať). Hudbu počúvam cez mobil, v práci na PC a doma v notebooku a cez slúchadlá beats. Vďaka spotify mám svoju hudbu stále so sebou v aktuálnej kategorizácii, presne tak ako svoje emaily a dáta.

Prečo práve spotify? Keď som si vyberal, ktorú služby by som využíval zvažoval som samozrejme väčších hráčov na trhu. Z nich som vybral spotify a deezer. Druhý kandidát ma láka podporou od mobilného operátora, ktorého používam (prémiový balík by som mal lacnejší). Vyhral však spotify.

Keď streamovacie služby prišli na Slovensko a keď som sa o nich začal zaujímať začiatkom roka 2014 spotify ma v účte zadarmo hodne obmedzovalo. Ako som už písal, je pre mňa dôležité si novú službu zadarmo vyskúšať. Mohol som mať hudbu v PC, ale cez mobil len 10 hodín mesačne. Mobilné dáta nemám neobmedzené a nemohol som hudbu počúvať offline. Dnes kvitujem u spotify, že mi bezplatne dovolí počúvať muziku na PC a notebooku neobmedzene s reklamnými brejkmi, ktoré sa dajú v pohode prestáť. Skôr ako obmedzenie reklamu vnímam ako timeout pre uši, kedy si znížim hlasitosť na 20-30 sekúnd. Hudba cez mobil je so mnou, keď som doma – napr v kresle, a v dosahu wifi. Keď som na mobile reklama sa objavuje častejšie – nie však dlhšie. Občas po skončení pesničky začne už dobre známy podmaz a chlapík vraví po anglicky o čo prichádzam ak nemám premium účet. Spotify má oproti Deezer-u pustí k všetkým funkciám, ktoré budem používať v prémiovom balíku. Lišiacky veľmi dobre vie, že ak si playlisty vytvorím v spotify, je väčšia šanca, že tu aj ostanem.

Spotify aj Deezer profilovali svoje služby od roku 2006. Deezer mal sedem milionov používateľov v decembri 2009. Spotify ponúkla v Anglicku voľnú registráciu vo februári 2009. V marci 2011 mala služba spotify milión platiacich používateľov a v septembri dvojnásobok. To už sa populárnym interprétom nazbiera aj zaujímavá suma na prerozdeľovanie. Dnes však zisťujem, že je naozaj zaujímavá len z pohľadu tých platiacich používateľov. Som rád, že sa naozaj myslí na to, že za tvorivú činnosť by sa malo platiť autorom. Je nesprávne si myslieť, že je všetko v poriadku, ak sa toleruje nelegálne sťahovanie hudby z internetu. Som určite zato, aby streamovacie služby naučili nás všetkých platiť za hudobný obsah. Aby boli dostupné premium služby (cena 5.99 Eur mesačne dostupná rozhodne je). V hodnote prémium účtu pre stream hudby platím aj za účet v banke (stačilo by účet zrušiť a prejsť do mBank či ZUNO)

Spolu so spotify som začal používať v mobile musixmatch, na základe čoho poznám o čom speváci v piesňach spievajú. Na webe si sledujem a archivujem svoju hudobnú históriu cez last.fm. Musixmatch mi ukáže originálne titulky k pesničke, ktorú práve počúvam (funguje aj ako integrovaná aplikácia v desktopovej aplikácii spotify). Last.fm mi pomôže viac objavovať hudbu, ktorá sa mi bude páčiť.

A potom, zatiaľčo som mal rozpísaný tento blog a veselo používal spotify, ma 9. decembra potešila notifikácia na práve dostupný nový album Cirque du Soleil. Práve na tomto príklade chcem demonštrovať aké je super používať streamovaciu službu. Priam okamžite som klikal na save daného albumu do mojej knižnice a tešil som sa, že až pôjdem domov z práce, budem počúvať skladby z najnovšieho putovného predstavenia Kurios. Neodolal som ale, a pár pesničiek som si rovno pustil do hudobného playlistu, ktorý som mal práve zostavený.

Doplním ešte možno malý ale predsa zaujímavý detail, pre ktorý mám radšej spotify. Je to spotify connect. Napríklad cestou domou počúvam Kurios a keď prídem domov, a chcem niečo ešte doklepnúť doma na notebooku, jednoducho sa prepnem, zapichnem jack slúchadiel z mobilu do notebooku a pokračujem bez prerušenia ďalej, alebo bez toho aby som si musel navoliť čo počúvať a podobne. Ak by som mal doma napríklad takýto reprák http://www.alza.sk/panasonic-sc-all8eg-k-cerny-d2193386.htm jedným kliknutím hneď počúva Kurios celý byt, alebo osadenstvo v danej miestnosti – party môže začať.

Už nestrávim kopec času googlovaním, kde niekto verejne sprístupnil album či pesničku, ani už nemusím kopírovať mp3 do mobilu ani do archívu. Počúvam hudbu na ktorú mám práve chuť, alebo ju objavujem, alebo je mi ponúknutá podľa mojich preferencií. Koniec koncov, ocením aj keď len pár centami mesačne interprétov hudby, ktorú počúvam najviac.

 

Vyskúšal som Deezer, spotify, veľmi krátko Rdio aj Google Play.

Nájdete si iste tak ako ja rôzne recenzie a vzájomné porovnania tej ktorej služby no možno niekomu pomôžu moje detaily a zistenia, ktoré ponúkam v nasledovnom zozname:

Deezer

+ slovenská lokalizácia

+ lacnejší paušál keď používam Telekom

– nemôžem si vytvoriť adresáre playlistov

Spotify

+ Spotify Connect (veľké plus)

+ desktopová aplikácia

+ dostupný bezplatný účet s on demand pre desktop a tablet

+ darčekové poukážky pre priateľov

+ adresáre playlistov (prehľadnosť)

+ bezplatný s akceptovateľnými obmedzeniami (stále lepší ako komerčné rádio)

+ widget konkrétneho playlistu na web

Rdio

– Kurios nie je dostupný (nový album Cirque du Soleil)

– na stránke interpréta chýba zoznam naj skladieb

Google Play

– málo funkcionality

– nepodarilo sa mi presunúť playlisty zo spotify (musel by som ich vytvárať opäť)

– chýbajú pripravené zostavy skladieb na objavovanie, alebo ich kategorizácia

Prečítajte si tiež:

  • žiadne relevantné články
Share: