Svet potrebuje zákony a pravidlá

Chcel som písať o počítačovej hre Mafia. Nechcel som písať recenziu, keďže pochybujem, aby niekto potreboval vedieť aká výborná to je hra. Skĺzol som však k jej samotnému príbehu a hlavne k jeho ukončeniu. Svet potrebuje zákony a pravidlá. Svet riadime my ľudia. Mafia sa skončila tragicky – dalo sa to očakávať. Posúďte sami, či naozaj.

Mafia je počítačová hra, ktorá je squellá. Prvý krát som ju hral, keď som si konečne našetril na poriadny stroj a mohol som túto hru – ktorú ospevovalo množstvo ľudí dookola – ohodnotiť aj ja. Zaujímalo ma, ako môže byť počítačová hra – a ešte k tomu krvavá a poriadne akčná tak squellá. Mohol sa písať rok 2003 alebo ešte rok neskôr. Táto hra ma dostala. Má výborný príbeh a ohúrilo ma aj mesto, po ktorom som mohol jazdiť taxíkom. A tiež doba v ktorej sa táto hra odohráva. Bola to vôbec iná kategória hry, ktorá mi úplne sadla. Niekoľko krát som túto hru hral opäť od začiatku. Vždy keď sa mi skončilo skúškové obdobie v rámci jedného ročníka na vysokej škole. Bolo pre mňa veľkou motiváciou využiť príležitosť komplet defragmentovať môj mozog po náročných skúškach a hru si zahrať. Hnalo ma čím skôr urobiť skúšky, aby som mohol Mafiu rozbehnúť.

Prestrelky, smrť a násilie je súčasťou Mafie. Prostredie je pochmúrne a veľa krát vám ide o to najcennejšie – o život. Mnoho z hráčov Mafie táto hra baví aj po niekoľkýkrát. Avšak žiaden hráč by sa z hry nechcel ocitnúť v realite. Hru nie je možné uložiť a neskôr pokračovať od poslednej uloženej pozície. Je to ako normálny život, kde nemáte druhú šancu ak vás niekto zastrelí. Verím, že niektorým hráčom vadilo, že nemôžu po každom zloženom protivníkovi hru uložiť, ale je to choré ak si to predstavíte. Ja to považujem za squellý nápad. Dáva to hre realitu bežného života, kde sa bojíte, že vás nájde nejaká guľka. Kalkulujete so svojím zdravím. Mafia je počítačová hra. Ak ju neviete dostatočne zručne ovládať vrátite sa na začiatok akcie a skúsite sa vyvarovať chýb.

Základnou vecou, ktorú si musí osvojiť každý začínajúci snowboardista je udržanie rovnováhy. Pre jej nácvik je ideálna rovina. Ako náhle zvládnete udržať na doske balanc, môžete sa pustiť postupne na miernejšie svahy a začať sa učiť ovládať hrany a napokon otáčať a meniť smer. Ako budete postupne napredovať, bude to tým ďalej väčšia zábava. Vopred napísane platí na začiatku hry a vôbec v celom našom živote. Naučte sa svoj život ovládať. Naučte sa riešiť problémy. Naučte sa žiť svoj život – možno to bude zložitejšie než sa naučiť variť, ale tak v mnohom to bude zábava ako v tej počítačovej hre.

Ste tretia osoba. Ste za chrbtom Toma Angela. Ovládate ho. Konáte jeho telom. Tom je najprv bežný taxikár. Vstup do mafie si človek nevyberá. Rozhodne to nie je pravidlom. Ani Tom si vstup do mafiánskej rodiny dobrovoľne nevybral. Akosi nemohol inak. V každom z nás drieme bytosť, ktorá siaha po steble nádeje, keď sa topí. Možno by ale potom neexistoval ani tento a iný príbeh. Ťažko povedať, ako by to skončilo, ak by to bolo úplne inak. V každom prípade, scenáristi hry váš osud vopred naplánovali. Mali by ste zvládnuť pripravené akcie a úlohy a dostať sa až na koniec. A medzi tým sa poučiť z príbehu a užiť si zábavu (z počítačovej hry pretože je squellá).

Ľudia sa utešujú, že mohli dopadnúť aj horšie, ale nestalo sa tak. Pocit nešťastia je neopísateľný. Skončiť horšie než niekto iný nikto nechce. Keď vám ukradnú auto, utešujete sa, že aj susedovi ukradli. Ten pocit je menej skľučujúci ak ten sused mal nové Audi a vy len starú škodovku. Nakoniec, veď ten váš sused pokojne nechá v strede cesty svoje pokazené Audi a nechá si zaplatiť odťahovú službu ako vy, čo budete celú noc spať vo svojej starej škodovke a čakať na svetlo, aby ste si pozreli pod kapotu a ráno s chuťou vyrazili ďalej. Je pre vás to auto cennejšie než Audi nejakého boháča.
Ľudia vo fiktívnom meste v Spojených štátoch amerických v 30.-tych rokoch 20. storočia sa možno tak chovajú prirodzene. Radšej sa nechcú do ničoho pliesť a už vôbec nie mať niečo spoločné s políciou. Ak mi naozaj niečo na Mafii vadilo, tak to bolo nereálne správanie ľudí. Nebol na to dôvod, bolo to prosto len nepodstatné, nemalo k tomu dôjsť a nerátalo sa s tým. Umelá inteligencia to nie je. Teším sa, ako to bude v Mafii 2ke.

Vďaka za pomoc. Vďaka, že si o ňu požiadal.
V Mafii má Tom pri sebe Paulieho. Je to jeho kámoš. S ním vyráža na väčšinu svojich misií. Obyčajne je na akciách aj Sam. Ale očividne je Tom s Pauliem lepší kamarát. V niektorých akciách sa jednoducho bez kolegov nezaobídete. Iné však vyžadujú, aby ste ich previedli osamote. Časom vo vás nájde mafiánska rodina vlastnosti a urobia z vás hrdinu. Len vy môžete akcie úspešne zvládnuť. Nakoniec, veď ste squellý šofér, aj strelec a viete sa perfektne uhýbať guľkám.

V hre niekoľkokrát zastrelíte zlých ľudí – inak by oni veľmi radi zastrelili vás. Smrť – ide o nezvratný proces, o prerušenie doterajších daností. Svet možno bude o jedného hajzla ľahší. Avšak iný hajzel bude mať voľnú cestu ho zastúpiť. V skutočnosti ľudia riadia podniky a vykonávajú rôzne práce. Vo svojich činnostiach sa len striedajú. Jedni to vedia lepšie iní horšie, ale každý niečo robiť musí, a svet ako ho ľudia poznajú teda riadia ľudia.

Svet potrebuje zákony a pravidlá. Bez nich by tu bol chaozz. V prírode bez rozdielu zákony platia. Zvieratá majú o jednu signálnu sústavu menej a preto ešte dosiaľ neprišli na to, akou výhodou by mohlo byť skúsiť porušiť pravidlá. Ľudia poznajú výhody, ak pravidlá porušia. Možno je to návykové ako droga. Robiť mimo pravidiel si človek osvojí ako svoj spôsob správania. Avšak svet funguje iba na základe pravidiel. V cestnej premávke by sme sa cez hŕbu vrakov a havarovaných vozidiel nedostali. Rovnako tak by sme bezpečne nedoleteli na miesto určenia. Len si predstavte ten otvorený vzdušný priestor a pilotov, ktorý do jedinej jednej bodky plnia akékoľvek príkazy a limity rýchlosti a výšky. Na rozdiel od veľmi obmedzených ciest, kde si každý vodič robí čo chce. A pritom by to mohlo byť naopak (veď lietadlá si môžu lietať v tak širokom priestore v tak vysokých rýchlostiach).

Aké už existujú zákony, ktoré sa nedajú porušiť. Nakoniec, prečo zákon na papieri má byť to čím sa máme riadiť. Ľudia sú tí jediní, ktorí konajú buď dobro, alebo zlo. Je ťažké rozhodnúť, kedy je to dobro a kedy zlo. Sme technická civilizácia. Vychádzame z nej. Ľudia sú múdrejší a už iní než boli pred iným vekom – rozhodne dávno pred 2000 rokmi. Časom bude svet iný a budú v ňom platiť iné zákony. Lepšie alebo horšie? Niekedy si človek pripomína, že opäť sa najviac zo všetkého mohol spoľahnúť len sám na seba. Ak to pokazíte vy, viete na koho sa môžete hnevať. Akoby to vtedy nebolo také dôležité. Škoda, že niekedy najviac bolí, ak sa sklamete v niekom inom ako v sebe. Akú ťažkú prácu majú dobrí chlapci, ak sa chcú zaľúbiť sklamaným dievčatám od zlých chlapcov.

Všetko, čo v živote má cenu je život sám. Je možné sa z každej zložitej situácie postaviť a ísť ďalej. Je to zložitejšie než v počítačovej hre, kde sa len jednoducho vrátite na začiatok misie. Ale vždy a za každých okolností to možné je. Držte sa svojich zásad a svoj život riaďte pravidlami. Život je zmena ale v rámci zachovania rovnováhy. Počítačová hra Mafia mi dala pocítiť veľa zaujímavého. Veľa pozitívneho. Svoj článok zakončím epilógom z hry Mafia: The City of Lost Heaven.

Víte, svět se neřídí zákony na papírech, svět řídí lidi. Některý podle zákonů, jiný ne. Záleží na každým podělaným jednotlivci jakej bude svět, jakej si ho udělá. A taky musíte mít hodně štěstí, aby vám z něj někdo jiný neudělal peklo. Zkrátka, není to tak jednoduchý jak vám tvrděj ve škole. Rozhodně je dobrý mít pevný zásady a držet se jich. V manželství, v kriminále, ve válce, prostě vždycky a všude. Já jsem to docela posral, ale ani Paulí a Sam si moc nepomohli. Chtěli jsme mít lepší život, ale nakonec jsme skončili mnohem hůř, než většina lidí. Víte, myslim že důležitý je udržet ve věcech nějakou rovnováhu, nějakou míru, jo rovnováhu, to je lepší…to je to správný slovo, protože ten kdo chce příliš moc, může ztratit úplně všechno a kdo chce zas od života moc málo, nemusí dostat vůbec nic.

Prečítajte si tiež:

  • žiadne relevantné články
Share: