Konečne som dnes dokončil svoj úplný životopis na webe. Prezentuje ho doména matuskocis.sk, ktorá obsahuje nielen môj pracovný život. Som PHP Developer a Web Portal Consultant a bavím sa webom. Programujem internetové aplikácie a jednou z nich je aj skladačka blog, webka a synchronizovaný facebook profil.

Som šťastný ako blcha, že mám konečne po tak dlhej dobe novú webku. Nie je len nová. Je hlavne synchronizovaná. Všetky časti domény matuskocis.sk majú jednu databázu, čo umožňuje všetky jej súčasti prepojiť. To, čo výjde na mojom blogu sa objaví aj v zodpovedajúcej rubrike na webke. Správa, aktualizácia obsahu a celková administrácia mi nezaberie žiadny čas navyše. Veľkú časť svojej práce môžem robiť opäť efektívne.

Do skladačky, blog a webka, zapadá aj tretia súčasť. Vďaka Facebook connect budem obsah mojej nástenky synchronizovať so svojím facebook profilom. Status napíšem iba raz, a objaví sa na dvoch miestach súčasne. Mimochodom už dnes može byť Facebook hodný 100 miliárd dolárov. Nadbehol si na globálny sociálny portál akým bol Skynet z filmu Terminátor. Mimochodom Skynet spôsobil koniec sveta a v roku 2012 končí mayský kalendár (ale to už nie je dnes žiadna novinka).

Ak by som sa do dnešnej zmeny „nedokopal“, prevdepodobne by som to už nidky nespravil. Svoju oficiálnu stránku som mal v podobe, ktorú som dnes hodil do koša, od roku 2005. Avšak už niekoľko rokov je poriadne neaktuálna. Toho času bolo pre mňa zložité čokoľvek upravovať, pridávať informácie a aktualizovať ju. Nechýbalo veľa a prestala by ma už baviť. Bavil ma viac blog ako webka. Avšak mojím cieľom už pred spustením blogu bola synchronizácia blogu s webkou. Dnešným dňom sa po obsahovej stránke toho veľa nezmenilo. Zmenil som dizajn, nadstavbu, administráciu ale text ostal rovnaký. Postupne však budem opisovať a dopĺňať zanedbané informácie o mojich nápadoch. Bude to dokonca pre mňa zábavné a v ničom neobmedzujúce. Stačí mi písať blog a budem to mať na webke – vďaka redakčnému systému WordPress.

Webka je hlavne o mne. O mojej osobe. Ako keby návštevník čítal môj úplný životopis. V každom profesionálnom životopise sa nachádza aj časť záľuby. Nemám len pracovný život, ale mám aj ten „nebinárny“ – knižný a eventovský a „umelecký“ – slnečno cirkusový, filantropský a klavírny život. To čo patrí do môjho životopisu patrí aj na moju webku.

Som PHP Developer a Web Portal Consultant a bavím sa webom a programovaním internetových aplikácii. Tie sem chcem odprezentovať na porovnávanie s ostatnými. Pre moje aplikácie je najväčšou výhodou, že sú spustiteľné bez hardwarových nárokov kdekoľvek na svete s aktívnym pripojením na internet. Všímam si web, browsujem ním a fandím dobrým nápadom. Upriamujem pozornosť predovšetkým na tie najlepšie služby. Prístup k internetu bude v budúcnosti patriť k všeobecnému (bezplatnému) právu. A preto je dôležité, aby na ňom boli služby kvalitné – nie 10 oficiálnych webov futbalového klubu.  Je množstvo stránok, ktoré ponúkajú rovnaké služby ale v inej kvalite. Už dávno je určený všeobecný štandard kvality webovej aplikácie zameraný okrem iného na najmenšie riziko zraniteľnosti, SEO optimalizácie, užívateľsky prívetivému ovládaniu a inteligentný web design a web layout mining. Aj svojou doménou chcem obsadiť miesto kvalitných informácii na webe.

Nápad, že by som si mohol kúpiť vlastnú doménu som dostal úplne náhodou dosť dávno. Už v roku 2003 mi bola doména spolu so serverom ponúknutá. Stačilo mi uhradiť len ročný poplatok domény – všetko ostatné som mal grátis. Na výhody, ktoré mi to prinieslo som si nemusel dlho zvykať. Celú strednú školu som bol ten s vlastnou doménou a ešte aj na vysokej škole sa mi stalo, že pri diktovaní mailového kontaktu (mail@matuskocis.sk) si mnohí mysleli, že si robím srandu. No načo už len mne mohla byť vlastná doména.

Neskôr som svoj serverík predal. Nič som do neho neinvestoval a preto mal časom nevyhovujúce predpoklady pre moje ďalšie domény. Už som mal server aj na Ukrajine a tiež v slnečnej Kalifornii. Ako sa ostatné domény rozrastali a ich prevažne databázové a pamäťové nároky stúpali, chcelo to už aj iný typ servera. Len nedávno som server opäť zmenil na virtuálny o ktorý sa mi stará najlepšia webhostingová spoločnosť na Slovensku (s najlepším WebSupport-om). Moja doména z Kalifornie poputuje späť na Slovensko. Dovtedy bude pri najbližšom reštarte DNS serverov stále generovaná do sk zóny.

Prečítajte si tiež:

  • žiadne relevantné články
Share: