Príbeh, ktorý som nenechal okolo seba prejsť

Kontroverznú knihu Chatrč s globálnym úspechom som si neplánoval prečítať. Celosvetovo sa jej predalo 10 miliónov výtlačkov, z ktorých jeden som niekomu daroval. Vopred som o knihe počul, ale neplánoval som si ju prečítať. Kniha so šokujúcim a zaujímavým príbehom si cestu ku mne našla sama. A ja som tento príbeh nenechal okolo seba prejsť. Výborné napísaná kniha s nálepkou kresťanská pohla mojimi myšlienkami a predstavami. Aké by to bolo pekné, keby to bolo naozaj tak.

Kniha, kde si autor dovolil citovať Boha a vysvetľovať jeho zámery
William Paul Young je squellý autor. Myslím si, že knihu veľmi veľa krát prepisoval, dopĺňal a tvoril jej príbeh (a podstatne dlhšie ako ja dám dokopy článok na svoj blog). Obsahuje gradáciu, rôzne pútavé prvky, zápletky množstvo myšlienok, ktoré je potrebné čítať a prechádzať viackrát. Kniha sa dobre číta, je zrozumiteľná, odsúdená na úspech aby získala čím viac čitateľov. Prináša jedinečný obraz Boha na pozadí Veľkého smútku. Autor ju pôvodne v niekoľkých kópiách vytlačil len pre svoju rodinu a priateľov. Kniha oslovila milióny čitateľov, stala sa bestsellerom denníka New York Times, bola preložená do 35 jazykov a ovplyvnila životy ľudí.

Kniha, ktorá najviac zamestnávala moje myšlienky
Chatrč je román. Obsahuje dve časti. Autor tvrdí, že príbeh opisovaný v knihe je skutočnou udalosťou. Od prvej strany knihy som tomu veril. Keď kniha začala naberať bizarný smer, nemôžem si pomôcť, ale vkladal som do autora všetku nádej, aby som tomuto príbehu aj naďalej veril. Ak postavíme človeka tvárou v tvár zlu a bolesti a to ešte väčšej než si ktokoľvek dokáže predstaviť – pričom tú bolesť mu nedáme cítiť ale prežívať, je dobré to chápať v inej rovine. Kniha výborne spracovala právo človeka na hnev. Množstvo následných vecí s tým plynúcich využíva na vysvetlenia. Autor príbeh odľahčuje a tvorí veľmi premyslené vety. Mnohé vety, odstavce, ale aj celé kapitoly som čítal opakovane, až som bol preplnený myšlienkami a prestal som knihu čítať.

Kniha, ktorej Veľký smútok dáva odpoveď
Tento článok nepotrebuje synopsu knihy, ani krátky obsah, či recenziu. Odporúčam si knihu prečítať. Nech vás láka, čo je a čo spôsobil Veľký smútok hlavnému hrdinovi Mackenziemu. Tešte sa na niekoľkostranový squellý opis ako si Mack išiel vybrať záhadnú poštu zo schránky a utrpel pri tom pár zranení počas snehovej búrky. V pošte bola pozvánka do Chatrče, ktorej Mack našiel troch obyčajných ľudí s výnimočným vzťahom. Akúsi éterickú bytosť Sarayu, mladého muža a černošku. Staršou černoškou je Boh, mladý muž je Ježiš a Sarayu je Duch svätý. Mack diskutuje postupne s týmito bytosťami. Kladie otázky, na ktoré aj ja chcem poznať odpoveď. Aj keď Mack sa viackrát trafil do tých mojich ostalo aj naďalej veľa nezodpovedaného. Celé je to vopred pripravené stretnutie s jasným cieľom. Mimoriadne sa mi páči, že kniha rozbíja stereotypy chápania Boha. Táto snaha autorovi rozhodne vyšla – nejakému teologickému traktátovi by som neuveril.

Kniha, ktorej sa teším, že existuje
S dovolením sem uvediem istý pohľad na túto knihu. Považujem za dôležité poznamenať, že William Young knihou zaznamenal svoje poznámky. Knihou ponúka svoju skúsenosť o tom, ako spoznal Boha. Dosaďte si do tohto pojmu čokoľvek. Pre mnoho ľudí to predstavuje rôzne a to z akejkoľvek stránky – či kresťanskej alebo nekresťanskej. Kniha vedie k tomu, aby každý z nás začal sám v sebe hľadať tento pojem v podobe pre neho najviac dostupnej. Verím, že Boh sa dá nájsť každému, kto ho hľadá úprimne a celým srdcom. Kniha je pre mňa neúplnou. Ak som pri prvých stranách veril, že príbeh je skutočný ani na konci som od toho neupustil. Kniha ostáva pre mňa záhadou. Je dobré, že taká kniha existuje.

Z knihy vyberám na výslnie nasledovné. Dovolím si pridať mne vlastnú poznámku.

Satan a démoni neexistujú (nepotrebujem sa o tom teraz presvedčovať – vonku v tme som sa nikdy nebál)

Neexistuje posledný súd, súdiť sa budeme sami (ak si myslím, že niekto sa nespráva ako má, je to jeho problém – nie môj)

Ježiš v knihe spochybňuje náboženstvo a cirkevné inštitúcie (mojím vlastným presvedčením je moje vlastné náboženstvo. Ja aj tak urobím nakoniec len to, čo chcem)

Hierarchiu vytvoril človek a Boh ju neschvaľuje (nepozerám sa na túto vetu tak, aby som tu mal potrebu napísať nejakú poznámku. A to som ju vytiahol na výslnie)

Ježiš presvedčil Macka, že aj on dokáže ísť po vode (akože aký je to problém ísť po vode? Chcete vidieť?)

Žiť nemilovaný je to isté, ako pristrihnúť vtákovi krídla a zbaviť ho schopnosti lietať (život je krásny, láska je esencia a v našom mozgu chémia. Bez života niet lásky.)

Saraju stvorila všetko, čo existuje, vrátane toho, čo niekto považuje za zlé (veľa vecí má u mňa opodstatnenie byť zlými a škaredými – no neostane to tak navždy.)

Ty budeš sudcom! (kto sa hlási? Zrazu žiadne ruky hore.)

Tma skrýva skutočnú veľkosť strachu, lží a ľútosti (tak ako Kolumbus objavil Ameriku, ja objavím s baterkou, čo sa v tej tme nachádza)

Autor v knihe hovorí za Ježiša: Hrozne veľa toho, čo sa robí v mojom mene, nemá so mnou nič spoločné, a často je to, hoci neúmyselne, v priamom rozpore s mojimi zámermi (toto mi dáva istotu, že každý človek sa môže mýliť – aj ja. Vďaka za tú nádej, že to môže byť aj inak)

chyby sú súčasťou života a Tato aj cez ne napĺňa svoj zámer (je v tejto vete vidieť, že urobiť chybu je opraviť veci k lepšiemu?)

Pravidlá nemôžu priniesť slobodu; majú len moc obviňovať. Náboženstvo musí uplatňovať zákon, aby získalo moc a kontrolu nad ľuďmi, ktorých potrebuje, ak chce prežiť (nádej umiera posledná v očakávaní, ktoré je tomu základom)

Je čas ísť! (mojím jediným čo musím, je zomrieť a nechať tak prežiť môj rodný druh)

Prečítajte si tiež:

  • žiadne relevantné články
Share: